Τι είναι τα Backgrounds

Κάθε ιστορία έχει μια αρχή. Η προϊστορία ενός χαρακτήρα αποκαλύπτει από που είναι, πως έγινε τυχοδιώκτης και γενικότερα ποια η θέση του στον κόσμο. Ο fighter σας μπορεί να ήταν ένας θαρραλέος ιππότης (knight) ή ένας βετεράνος στρατιώτης (grizzled soldier). Ο wizard σας μπορεί να ήταν ένας λόγιος (sage) ή ένας τεχνίτης (artisan). Ο rogue σας μπορεί να τα έβγαζε πέρα ως κλέφτης και μέλος μια συμμορίας (criminal) ή να συνήθιζε να χειραγωγεί τον περίγυρο του προς το δικό του συμφέρον (charlatan).

Η επιλογή ενός backround σας δίνει σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα του χαρακτήρα σας. Η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με την προιστορία του ήρωας σας είναι “Τι άλλαξε;“. Γιατί σταματήσατε να κάνετε αυτό που περιγράφει το background σας και ξεκινήσατε μια ζωή περιπέτειας; Που βρήκατε τα χρήματα για να αγοράσετε τον αρχικό σας εξοπλισμό, ή αν προερχόσασταν από πλούσια οικογένεια, γιατί δεν έχετε περισσότερα χρήματα; Πώς μάθατε τις δεξιότητες της κλάσης σας; Τι σας ξεχωρίζει από τους κοινούς ανθρώπους που μοιράζονται το backround σας;

Τα backgrounds που δίνονται σας προσφέρουν πολύ ισχυρά οφέλη όπως ειδικά χαρακτηριστικά (features), μεγάλη εμπειρία σε κάποια δεξιότητα (proficiencies), γλώσσες και προτάσεις που αφορούν το πως ενδεχομένως να παίξετε το ρόλο σας.

Proficiencies

Κάθε background προσφέρει στον χαρακτήρα proficiencies σε δύο δεξιότητες (skills). Επιπλέον, τα περισσότερα backgrounds προσφέρουν στον χαρακτήρα επιπλέον δεξιότητα (proficiency) με ένα ή περισσότερα εργαλεία.

Εάν ο χαρακτήρας κερδίζει το ίδιο proficiency από δύο διαφορετικές πηγές, αντ’ αυτού μπορεί να επιλέξει ένα διαφορετικό proficiency του ίδιου είδους (ανάλογα το ίδιο ισχύει και με τα εργαλεία).

Γλώσσες

Κάποια backgrounds επιτρέπουν στους χαρακτήρες να μάθουν επιπλέον γλώσσες από αυτές που δικαιολογούνται από τη φυλή του ήρωα.

Εξοπλισμός

Κάθε background προσφέρει έναν αρχικό εξοπλισμό. Εάν χρησιμοποιήσετε τον προαιρετικό κανόνα που σας δίνει την δυνατότητα να ξοδέψετε χρήματα για να αγοράσετε τα αρχικά σας εφόδια, τότε δεν παίρνετε τον αρχικό εξοπλισμό του background σας.

Προτεινόμενα Χαρακτηριστικά

Ένα background ακόμα περιλαμβάνει και χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του ήρωα σας. Μπορείτε να επιλέξετε αυτά τα χαρακτηριστικά, είτε ρίχνοντας ζάρια που αντιστοιχούν σε πίνακες στο βιβλίο (τα βασικά backrounds θα τα βρείτε στο Player’s Handbook), είτε να χρησιμοποιήσετε τις προτάσεις αυτές ως έμπνευση για να δημιουργήσετε εσείς χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, ένας πίνακας από το βιβλίο είναι ο εξής:

d8Personality Trait
1Η συμμορία στην οποία μεγάλωσα είναι οικογένεια για μένα, το ότι έφυγα για να εξερευνήσω τον κόσμο δε σημαίνει πως δε θα τρέξω αν χρειαστούν τη βοήθεια μου.
2Μπορώ πάντα να βρω κοινό έδαφος με τους εχθρούς μου και είμαι πάντα πρόθυμος να συνάψω ειρήνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φοβάμαι.
3Βλέπω οιονούς σχεδόν σε κάθε κατάσταση, οι Θεοί είναι γύρω μας και μας μιλάνε με διάφορους τρόπους.
4Τίποτα δεν αλλάζει την αισιοδοξία μου για τους ανθρώπους.
5Πάντα βλέπω την αστεία πλευρά των καταστάσεων και ποτέ δεν ξεχνάω να το αναφέρω στους γύρω μου με καυστικά σχόλια.
6Δεν ανέχομαι στον κλειστό μου κύκλο κάποιον που πιστεύει σε διαφορετικό θεό.
7Απολαμβάνω πάντα τις ανέσεις των υψηλότερων κοινωνικών ομαδών από τις οποίες προέρχομαι και δεν λέω ποτέ όχι σε εκλεκτό φαγητό ποτό και συναφή ανέσεις.
8Έχω περάσει τόσο πολύ καιρό κλεισμένος στον Ναό, που έχω ξεχάσει πως να κοινονικοποιούμε με τους άλλους ανθρώπους.

Προσαρμόζοντας ένα background 

Μπορεί να θέλετε να κάνετε μικρές αλλαγές σε κάποια από τα στοιχεία ενός background για να ταιριάζει καλύτερα στον χαρακτήρα σας ή στον κόσμο του campaign που θα παίξετε. 

Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα από τα ειδικά χαρακτηριστικά (features) με οποιοδήποτε άλλο, να διαλέξετε οποιαδήποτε δύο ειδικές δεξιότητες (skills) που έχει αναπτύξει ο χαρακτήρας σας, ή να διαλέξετε συνολικά δύο σετ εργαλείων ή γλώσσες στις οποίες έχετε εκπαιδευτεί για καιρό. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε τον προτεινόμενο εξοπλισμό του background σας, είτε να ξοδέψετε χρήματα για τα αρχικά σας εφόδια όπως περιγράφεται στην ενότητα εξοπλισμού. (Εάν ξοδέψετε χρήματα δεν μπορείτε να πάρετε και τον προτεινόμενο εξοπλισμό για την κλάση σας.) Τέλος, διαλέγετε δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας, ένα ιδανικό στο οποίο πιστεύει ακράδαντα ο χαρακτήρας σας, έναν δεσμό και ένα ελάττωμα (personality traits, ideal, bond, flaw). Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο χαρακτηριστικό που να ταιριάζει στο επιθυμητό σας background, συνεργαστείτε με τον DM σας για να δημιουργήσετε ένα.

Δες τα επίσημα Backgrounds


” To κείμενο στην ελληνική κοινότητα προσέφερε ο Κώστας Βόμβας “