Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

One-shot Review: Nameia’s Laboratory

Το Nameia’s Laboratory είναι μια περιπέτεια για 4 έως 6 άτομα 6ου επιπέδου γραμμένη από τον Στράτο Φωτάκη και εικονογραφημένη από τον Αλέξανδρο Μπαλατσούρα. Στο μέγεθος των 19 σελίδων, το διάβασμά της, φαίνεται αρχικά σαν ένα μεγάλο εγχείρημα για περιπέτεια μιας βραδιάς, αλλά μην ανησυχείς φίλε παίκτη, καθώς το περιεχόμενο που αναφέρεται αυστηρά στο dungeon είναι μόνο 6 σελίδες. Το υπόλοιπο του βιβλίου περιέχει εργαλεία για τον DM στη μορφή background των εμπλεκόμενων χαρακτήρων, magic items (που η περιπέτεια έχει πολλά) και νέα στατιστικά για πλάσματα (6 τέρατα και 5 npc παρακαλώ!)

Η περιπέτεια είναι ένα σχετικά σύντομο dungeon crawl και περιέχει κάθε χαρακτηριστικό που θα έπρεπε να έχει μια περιπέτεια αυτού του είδους. Με γρίφους, κόσμο να σώσουν, σκοτεινές γνώσεις να πάρουν, πολλές μάχες και φυσικά πλούσιες ανταμοιβές, είναι βέβαιο ότι η ομάδα ηρώων (ή και κακών) που θα παίξει την περιπέτεια, δεν πρόκειται να βαρεθεί ούτε στιγμή, εφόσον είναι παίκτες που τους αρέσουν οι περιπέτειες τέτοιου τύπου.

Το θέμα της περιπέτειας είναι εξαιρετικό. Αν και υπάρχουν κάποιοι συνηθισμένοι αντίπαλοι στην ιστορία, όπως φανατικοί πιστοί, λίγες είναι οι περιπτώσεις που κάτι τέτοιο συνδυάζεται με περιήγηση σε ένα κρυμμένο εργαστήριο και φρικιαστικά πειράματα φτιαγμένα από αίμα, όπως στην παρούσα ιστορία. Κάτι που υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη είναι ότι ο συγγραφέας σκέφτηκε να συμπεριλάβει στους τρόπους εισαγωγής της ιστορίας συγκεκριμένα (αν και σχετικά γενικά) παραδείγματα για κάθε faction του Faerun (Forgotten Realms), επιτρέποντας έτσι σε άτομα, που συνδέουν μεμονωμένες ιστορίες σε στυλ Adventure League, να έχουν έναν καλό λόγο να βρίσκονται εκεί.

Είσοδος στο Nameia's Laboratory

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στη συνέχεια ακολουθούν spoilers για την ιστορία. Το περιεχόμενο αυτό έχει σκοπό να δώσει γρήγορα μια ιδέα στον DM για το τι πρόκειται να συναντήσει.

Αρχικά, οφείλει να αναφερθεί ότι η ιστορία πάσχει από συντακτικά λάθη, αρκετά έτσι ώστε ορισμένες φορές η κατανόηση του περιεχομένου να είναι δύσκολη με την πρώτη ανάγνωση. Αν κανείς όμως υπερκεράσει αυτό το πρόβλημα, θα βρει μέσα στο βιβλίο αυτό ένα dungeon oneshot παράδειγμα για το πως θα έπρεπε να γράφονται όλα!

Ξεκινώντας την περιπέτεια, η ομάδα θα βρει την είσοδο για το εργαστήριο της Nameia και αμέσως θα εμπλακεί σε μάχη με ένα Bloodhulk Fighter. Από εκεί η δράση συνεχίζει δίχως σταματημό, καθώς λίγο αργότερα θα συναντήσουν την πρώτη τους παγίδα και αμέσως μετά, τους cultists του Haemnathuun, the Blood Lord. Από εκεί θα μπορούν να κινηθούν προς τα υπόλοιπα δώματα των cultists και να έρθουν αντιμέτωποι με τους ίδιους, να λύσουν ένα σχετικά εύκολο, αλλά θεματικό γρίφο, πιθανά να παλέψουν gargoyles και να καταλήξουν στο δωμάτιο του θρόνου της Nameia. Εναλλακτικά μπορούν άμεσα να κατευθυνθούν προς το εργαστήρι της, το οποίο είναι σίγουρα το πιο θεματικό και ωραίο κομμάτι της περιπέτειας (το οποίο δεν μπορώ να κάνω spoil), αν και θα οδηγήσει σε μία πολύ πιο σύντομη αναμέτρηση με τον άρχοντα του μέρους, το simulacrum της Nameia, και τον σωματοφύλακά της.

Ο λόγος που αναφέρω αυτή την περιπέτεια σαν παράδειγμα προς μίμηση είναι ότι ο συγγραφέας έχει δώσει απίστευτα πολλές λεπτομέρειες για τα πράγματα πίσω από την ύπαρξη του εργαστηρίου. Από την ιστορία της Nameia, η οποία είναι μια πανίσχυρη μάγισσα 23CR, στις πληροφορίες για το Crimson Order και τους σκοπούς του, έπιασα τον εαυτό μου να σχεδιάζει άμεσα τρόπους για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία και να φτιάξει το δικό της campaign ή να επηρεάσει ένα ήδη υπάρχων. Κακά τα ψέματα εάν κάποιος τρέξει την περιπέτεια ως έχει δεν πρόκειται να έχει μια ιστορία που ξεχωρίζει. Εάν όμως κάτσει να διαβάσει και αφιερώσει καμιά επιπλέον ώρα στην προετοιμασία και βάλει κομμάτι της ιστορίας να το μαθαίνουν οι παίκτες όσο προχωράνε πιο βαθιά στο μπουντρούμι, τότε θα έχει κάτι το αξιομνημόνευτο.

Διάδρομος στο Nameia's Laboratory

Στην ζωντάνια της περιπέτειες βοηθάνε πολύ τα handouts που διαθέτει, καθώς και ο έγχρωμος χάρτης/grid ο οποίος δίνεται σε διαφορετική μορφή για τους παίκτες και για τον DM. Η τέχνη που υπάρχει στην ιστορία είναι πραγματικά φανταστική και είναι καλό που επεκτείνεται και σε κάθε magic item της ιστορίας. Όσον αφορά τα magic items, καλό είναι ο DM να είναι προσεκτικός με το ποια θα χρησιμοποιήσει, καθώς τα περισσότερα είναι πολύ δυνατά (μιλάμε για τόμους).

Λόγω του πλούτου των πληροφοριών που υπάρχουν διαθέσιμες, κανείς DM δεν πρόκειται να το τρέξει με τον ίδιο τρόπο. Προσωπικά έτρεξα αυτή την περιπέτεια σαν horror και οι παίκτες ήταν στην άκρη της καρέκλας τους καθ΄ όλη τη διάρκεια περιμένοντας την περιγραφή του επόμενου τρόμου που έβγαλε από την φαντασία του ο συγγραφέας (κάτι που πραγματικά ζωντανεύει από το πλούσιο artwork). Η περιπέτεια βγήκε ίσα ίσα στις 4 ώρες και το cliff-hanger στο τέλος της ήταν ότι πρέπει για να κλείσει η βραδιά.

Την περιπέτεια Nameia’s Laboratory μπορεί κανείς να τη βρει για 2.95$ στο Dungeon Master’s Guild.

Γεώργιος Σφενδουράκης
Γεώργιος Σφενδουράκης
Τακτικό μέλος

geosfen1@gmail.com

Ο Γεώργιος Σφενδουράκης έχει φάει στη μάπα 16 χρόνια DMing (έχοντας επιβιώσει dnd με εφήβους), μια κατάρα που δεν περίμενε ποτέ, όταν πήρε το βιβλίο και είπε στους φίλους του «εντάξει θα το διαβάζω αλλά δεν θα τρέχω εγώ τις ιστορίες». Κατέληξε να κάνει DM σε 4-5 γκρουπ την εβδομάδα σε DnD 3.5, 5e, pathfinder, legend of the five rings και Cthulu. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με διάβασμα βιβλίων, μοντελισμό και όλα τα «καλά» πράγματα που σου προωθεί το D&D και μπορούν να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι σου.