Gnome

Ένα σταθερό βουητό έντονης δραστηριότητας υπερισχύει στις περιοχές και τις γειτονιές όπου σχηματίζουν τις στενές κοινότητες τους οι gnomes. Πιο δυνατοί ήχοι διαπερνούν το βουητό: γρατζουνιές από εργαλεία λείανσης εδώ, μια μικρή έκρηξη εκεί -και ειδικά εκρήξεις γέλιου, μια κραυγή από έκπληξη ή θρίαμβο. Οι gnomes απολαμβάνουν τη ζωή, κάθε στιγμή εφευρέσεως, εξερεύνησης, έρευνας, δημιουργίας και παιχνιδιού.

Ζωηρή Έκφραση

Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός ενός gnome για τη ζωή λάμπει μέσα από κάθε ίντσα του μικροσκοπικού του σώματος. Οι gnomes κατά μέσο όρο είναι λίγο πιο ψηλοί από 1 μέτρο και ζυγίζουν 20 έως 25 κιλά. Τα μαυρισμένα ή καστανά πρόσωπά τους κοσμούνται συνήθως από μεγάλο χαμόγελο (κάτω από τις τεράστιες μύτες τους) και τα λαμπερά μάτια τους λάμπουν με ενθουσιασμό. Τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά τους έχουν την τάση να πετάνε προς κάθε κατεύθυνση, σαν να εκφράζουν το ακόρεστο ενδιαφέρον των gnomes για όλα γύρω τους.

Η προσωπικότητα ενός gnome φαίνεται σε μεγάλο βαθμό από την εμφάνισή του. Η γενειάδα του αρσενικού gnome, σε αντίθεση με τα άγρια μαλλιά του, είναι προσεκτικά περιποιημένη, αλλά συχνά έχει το σχήμα περίεργης διχάλας ή τακτοποιημένων ράβδων. Τα ρούχα ενός gnome, αν και συνήθως είναι σε μέτριους γήινους τόνους, είναι περίτεχνα διακοσμημένα με κεντήματα, ανάγλυφα ή λαμπερά κοσμήματα.

Χαρούμενη Αφοσίωση

Όσον αφορά τους gnomes, το να είσαι ζωντανός είναι ένα θαυμάσιο πράγμα και εκπέμπουν κάθε απόλαυση από τους τρεις έως πέντε αιώνες της ζωής τους. Οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται ότι θα βαρεθούν κατά τη διάρκεια μιας τόσο μακράς ζωής και τα ξωτικά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να απολαύσουν τις ομορφιές του κόσμου στα μακρά τους χρόνια. Οι gnomes, όμως, φαίνεται να ανησυχούν ότι ακόμα και με τόσα χρόνια ζωής δεν μπορούν να χωρέσουν αρκετά από τα πράγματα που θέλουν να κάνουν και να δουν.

Οι gnomes μιλούν σαν να μην μπορούν να βγάλουν τις σκέψεις από το κεφάλι τους αρκετά γρήγορα. Ακόμη κι αν προσφέρουν ιδέες και απόψεις για μια σειρά θεμάτων, εξακολουθούν να καταφέρνουν να ακούν προσεκτικά τους άλλους, προσθέτοντας τα κατάλληλα επιφωνήματα έκπληξης και εκτίμησης στην πορεία.

Αν και αγαπούν τα αστεία όλων των ειδών, ιδιαίτερα τις ατάκες και τις φάρσες, είναι εξίσου αφιερωμένοι στα πιο σοβαρά καθήκοντα που αναλαμβάνουν. Πολλοί είναι εξειδικευμένοι μηχανικοί, αλχημιστές, μάστορες και εφευρέτες. Είναι πρόθυμοι να κάνουν λάθη και γελούν με τον εαυτό τους στη διαδικασία να τελειοποιήσουν αυτό που κάνουν, παίρνοντας τολμηρά (μερικές φορές ανόητα) ρίσκα και κάνοντας μεγάλα όνειρα.

Έξυπνες Φωλιές

Οι gnomes φτιάχνουν τα σπίτια τους σε λοφώδη, δασωμένα εδάφη. Ζουν υπόγεια, αλλά παίρνουν περισσότερο φρέσκο ​​αέρα από ότι οι νάνοι, απολαμβάνοντας τον φυσικό, ζωντανό κόσμο στην επιφάνεια όποτε μπορούν. Τα σπίτια τους είναι καλά κρυμμένα τόσο από έξυπνη κατασκευή όσο και από απλές ψευδαισθήσεις. Οι καλοδεχούμενοι επισκέπτες μπαίνουν γρήγορα στις έξυπνες, ζεστές φωλιές τους, ενώ όσοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι είναι απίθανο να βρουν τις φωλιές.

Οι gnomes που εγκαθίστανται σε ανθρώπινες εκτάσεις είναι συνήθως κόπτες πολύτιμων λίθων, μηχανικοί, σοφοί ή μάστορες. Ορισμένες ανθρώπινες οικογένειες έχουν gnomes για δασκάλους, οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι οι μαθητές τους απολαμβάνουν ένα συνδυασμό σοβαρής μάθησης και ευχάριστης απόλαυσης. Ένας gnome μπορεί να διδάσκει αρκετές γενιές μιας ανθρώπινης οικογένειας κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής του.

Βλέποντας τον Κόσμο

Περίεργοι και παρορμητικοί, οι gnomes μπορεί να αναλάβουν την περιπέτεια ως ένα μέσο να δουν τον κόσμο ή για την αγάπη της εξερεύνησης. Ως λάτρεις των πολύτιμων λίθων και άλλων ωραίων αντικειμένων, μερικοί gnomes επιλέγουν την περιπέτεια ως μια γρήγορη, αν και επικίνδυνη, πορεία προς τον πλούτο. Ανεξάρτητα από το τι τους ωθεί σε αυτή, οι gnomes που υιοθετούν αυτόν τον τρόπο ζωής απομύζοντας εξίσου μεγάλη απόλαυση, όπως και από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα αναλαμβάνουν, ενοχλώντας έτσι μερικές φορές τους περιπλανώμενους συντρόφους τους.

Gnome Traits

Ο gnome χαρακτήρας σου έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είναι κοινά μεταξύ των υπολοίπων gnomes.

Ability Score Increase.
Το Intelligence score σου αυξάνεται κατά 2.

Age.
Οι gnomes ωριμάζουν στην ίδια ηλικία με τους ανθρώπους και οι περισσότεροι αναμένεται να καταλαγιάσουν σε μια πιο ενήλικη ζωή στην ηλικία των 40. Μπορούν να ζήσουν από 350 έως 500 χρόνια.

Alignment.
Οι περισσότεροι gnomes είναι καλοί. Αυτοί που τείνουν περισσότερο σε law χαρακτήρες είναι οι: σοφιστές, μηχανικοί, ερευνητές, μελετητές, ερευνητές ή εφευρέτες. Εκείνοι που τείνουν περισσότερο σε chaos είναι οι: ραψωδοί, μικροαπατεώνες, περιπλανώμενοι, ή περίτεχνοι κοσμηματοποιοί. Οι gnomes είναι καλόκαρδα πλάσματα. Ακόμα και οι μικροαπατεώνες (tricksters) ανάμεσά τους είναι περισσότερο πλακατζήδες παρά μοχθηροί.
Size.
Οι gnomes έχουν ύψος από 3 έως 4 feet και ζυγίζουν περίπου 40 pounds. Το μέγεθος σου είναι Small.

Speed.
Η βασική ταχύτητα περπατήματος σου είναι 25 feet.

Darkvision.
Συνηθισμένος στη ζωή κάτω από την επιφάνεια της γης, έχεις ανώτερη όραση σε απόλυτο σκοτάδι και συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μπορείς να δεις σε χαμηλό φωτισμό έως και 60 feet σαν να ήταν εντονος φωτισμός και σε απόλυτο σκοτάδι σα να ήταν χαμηλός φωτισμός. Δεν μπορείς να αναγνωρίσεις χρώματα στο σκοτάδι παρά μόνο αποχρώσεις του γκρι.

Gnome Cunning.
Εχεις πλεονέκτημα (advantage) σε όλα τα Intelligence, Wisdom και Charisma saving throws εναντίον στη μαγεία.

Languages.
Μπορείς να μιλήσεις, να διαβάσεις και να γράψεις την κοινή (Common) γλώσσα και την Gnomish. Η gnomish γλώσσα, η οποία χρησιμοποιεί το αλφάβητο των Νάνων, είναι γνωστή για τις τεχνικές της διατριβές και τους καταλόγους της γνώσης για τον φυσικό κόσμο.

Subrace.
Δύο υποφυλές των gnomes μπορούν να βρεθούν στους κόσμους του D&D: Τα gnomes του δάσους (forest gnomes) και τα gnomes της πέτρας (rock gnomes.). Διάλεξε μια από αυτές τις υποφυλές.

Forest Gnome

Όντας ένα forest gnome, έχεις μια φυσική ικανότητα για ψευδαισθήσεις καθώς και έμφυτη ταχύτητα και μυστικότητα. Στους κόσμους του D&D, τα forest gnomes είναι σπάνια και μυστικοπαθή. Συγκεντρώνονται σε κρυμμένες κοινότητες στα δάση Sylvan, χρησιμοποιώντας ψευδαισθήσεις και παραπλανήσεις για να αποκρύψουν τους εαυτούς τους από απειλές ή για να καλύψουν τη διαφυγή τους αν εντοπιστούν. Τα forest gnomes τείνουν να είναι φιλικά με άλλους φιλικούς δασικούς λαούς και θεωρούν τα ξωτικά και τα μαγικά πλάσματα fey ως τους σημαντικότερους συμμάχους τους. Αυτά τα gnomes επίσης γίνονται φίλοι με μικρά δασικά ζώα και βασίζονται σε αυτά για πληροφορίες σχετικά με κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις χώρες τους.

Ability Score Increase.
Το Dexterity score σου αυξάνεται κατά 1.

Natural Illusionist.
Γνωρίζεις το ξόρκι minor illusion της κατηγορίας cantrip. To Intelligence είναι το spellcasting ability που θα χρησιμοποιήσεις.

Speak with Small Beasts.
Μέσω ήχων και χειρονομιών, μπορείς να επικοινωνήσεις με βασικές ιδέες με beasts με μέγεθος Small ή και μικρότερα. Τα forest gnomes αγαπούν πολύ τα ζώα και συχνά κρατούν σκίουρους, ασβούς, κουνέλια, τυφλοπόντικες, τρυποκάρυδους και άλλα πλάσματα ως αγαπημένα κατοικίδια ζώα.

Rock Gnome

Όντας ένα rock gnome, έχεις μια έμφυτη εφευρετικότητα και αντοχή περισσότερο από τα υπόλοιπα gnomes. Τα περισσότερα gnomes στους κόσμους του D&D είναι rock gnomes, συμπεριλαμβανομένων και των tinker gnomes από τον κόσμο του Dragonlance.

Ability Score Increase.
Το Constitution score σου αυξάνεται κατά 1.

Artificer’s Lore.
Οποτεδήποτε κάνεις ένα Intelligence (History) check που αφορά μαγικά ή αλχημιστικά αντικείμενα καθώς και τεχνολογικές συσκευές μπορείς να προσθέσεις δύο φορές το proficiency bonus σου, αντι για όποιο proficiency bonus θα προσθετες κανονικά.

Tinker.
Έχεις proficiency με τα εργαλεία του τεχνίτη (artisan’s tools ή tinker’s tools). Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, ξοδεύεις 1 ώρα και 10 gp υλικά για να κατασκευάσεις μια μικροσκοπική (μεγέθους Tiny) συσκευή με γρανάζια (AC 5, 1 hp). Η συσκευή σταματάει να λειτουργεί μετά από 24 ώρες (εκτός εάν ξοδέψεις 1 ώρα επισκευάζοντας την για να διατηρήσει τη λειτουργία της), ή όταν χρησιμοποιήσεις το action σου για να την αποσυναρμολογήσεις, εκείνη τη στιγμή, μπορείς να συλλέξεις πάλι τα υλικά που χρησιμοποίησες για τη δημιουργία του. Μπορείς να έχεις μέχρι τρεις τέτοιες συσκευές ενεργές κάθε φορά.
Όταν δημιουργείς μια συσκευή, επέλεξε μία από τις ακόλουθες επιλογές:

C#LOCKwork Toy. Αυτό το παιχνίδι φτιαγμένο απο γρανάζια απεικονίζει ένα ζώο, ένα τέρας, ή ένα πρόσωπο, όπως βάτραχος, ποντίκι, πουλί, δράκος ή στρατιώτης. Όταν τοποθετείται στο έδαφος, το παιχνίδι κινείται 5 feet σε όλο το έδαφος σε κάθε γύρο σου σε τυχαία κατεύθυνση. Ακόμα κάνει ήχους ανάλογα με το πλάσμα που αντιπροσωπεύει.

Fire Starter. Η συσκευή παράγει μια μικροσκοπική φλόγα, την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ανάψεις ένα κερί, πυρσό, ή μια κατασκηνωτική φωτιά. Η χρήση της συσκευής απαιτεί το action σου.

Music Box. Όταν ανοίξει, αυτό το κουτί μουσικής παίζει ένα συγκεκριμένο τραγούδι σε μέτρια ένταση. Το κουτί σταματά να παίζει όταν φτάσει στο τέλος του τραγουδιού ή όταν είναι κλείσει.

Deep Gnomes

Μια τρίτη υποφυλή των Gnomes είναι τα Deep Gnomes (ή Svirfneblin), τα οποία ζουν σε μικρές κοινότητες στο Underdark. Σε αντίθεση με τους Duergar και τα Drow, τα Svirfneblin είναι όσο αγαθά όσο και τα “ξαδέρφια” τους στην επιφάνεια. Το χιούμορ και ο ενθουσιασμός τους όμως μετριάζονται από το καταπιεστικό τους περιβάλλον, και κατευθύνει την εφευρετικότητα και την τεχνογνωσία τους προς το λάξεμα της πέτρας

Δες τις υπόλοιπες Φυλές

Το Gnome Race θα το βρεις στη σελίδα 35 του Player’s Handbook

Τα κείμενα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το επίσημο βιβλίο
και ένας σωστός παίκτης πρέπει να ανατρέχει σε αυτό ανά πάσα στιγμή.
Μην ξεχάσεις να στηρίξεις το μαγαζί της γειτονιάς σου
αγοράζοντας το Player’s Handbook με την πρώτη ευκαιρία.