Expenses

Όταν δεν κατεβαίνουν στα βάθη της γης, εξερευνώντας ερείπια για χαμένους θησαυρούς, ή πολεμώντας το παρεισδύον σκοτάδι, οι τυχοδιώκτες (adventurers) έρχονται αντιμέτωποι με την βαρετή πραγματικότητα. Ακόμα και σε έναν φανταστικό κόσμο, οι άνθρωποι υπόκεινται σε βασικές ανάγκες όπως καταφύγιο, τροφή και ρουχισμό. Αυτά τα πράγματα κοστίζουν χρήματα και, όπως γίνεται, ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής είναι πιο ακριβός από έναν άλλο.

Έξοδα και τρόπος ζωής (Lifestyle Expenses)

Τα έξοδα τρόπου ζωής παρέχουν έναν πολύ απλό τρόπο για τον υπολογισμό του κόστους διαβίωσης σε έναν φανταστικό κόσμο. Τα έξοδα καλύπτουν το κόστος στέγης, τροφής και ποτού αλλά και όλες τις υπόλοιπες ανάγκες  ενός χαρακτήρα. Επιπλέον τα έξοδα καλύπτουν το κόστος συντήρησης εξοπλισμού, ώστε ο χαρακτήρας να είναι έτοιμος όταν έρθει η στιγμή για την επόμενη περιπέτειά του!

Στην αρχή κάθε εβδομάδας ή μήνα (ανάλογα με την επιλογή του κάθε παίκτη), μπορεί να διαλέξει από τον πίνακα των Εξόδων και να πληρώσει τα ανάλογα χρήματα για να διατηρήσει το συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Οι τιμές αναγράφονται ανά ημέρα άρα, αν θέλει να υπολογίσει το κόστος του τρόπου ζωής που έχει διαλέξει σε μία περίοδο 30 ημερών, πρέπει να πολλαπλασιάσει αυτό το κόστος επί τριάντα. Ο τρόπος ζωής ενός παίκτη μπορεί να αλλάξει από τη μία περίοδο στην άλλη, και αυτό εξαρτάται από το κεφάλαιο που είναι διαθέσιμο ή μπορεί να διατηρήσει τον ίδιο τρόπο ζωής καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας του χαρακτήρα.

Οι επιλογές του τρόπου ζωής ενός χαρακτήρα μπορούν να έχουν αντίκτυπο. Διατηρώντας έναν πλούσιο τρόπο ζωής, μπορεί μεν να βοηθήσει κάποιον να δημιουργήσει επαφές με τους πλούσιους και δυνατούς αλλά υπάρχει και το ρίσκο να προσελκύσει ληστές. Ομοίως, ζώντας φτωχικά, αποφεύγει τους ληστές αλλά είναι μάλλον απίθανο να κάνει διασυνδέσεις με τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας.

Lifestyle (Τρόπος Ζωής)Τιμή ανά Ημέρα
Wretched
Squalid1 silver piece
Poor2 silver pieces
Modest1 gold piece
Comfortable2 gold pieces
Wealthy4 gold pieces
Aristocratic10 gold pieces (ελάχιστο ανά ημέρα)

Wretched: Ζείτε σε απάνθρωπες συνθήκες. Δεν έχετε κάποιο μέρος που αποκαλείτε «σπίτι», καταφεύγετε όπου μπορείτε, τρυπώνετε μέσα σε αχυρώνες, κουλουριάζεστε μέσα σε παλιά κιβώτια και βασίζεστε στην καλοσύνη των ανθρώπων που είναι σε καλύτερη μοίρα από σας. Ένας τέτοιος άθλιος τρόπος ζωής παρουσιάζει άφθονους κινδύνους. Η βία, οι ασθένειες και η πείνα σας ακολουθούν όπου κι αν πάτε. Άλλοι άνθρωποι που ζουν στην αθλιότητα ίσως επιθυμήσουν την πανοπλία σου, τα όπλα και τα λοιπά εργαλεία/παρελκόμενα της τυχοδιωκτικής σας ζωής, τα οποία αντιπροσωπεύουν μια περιουσία σύμφωνα με τα πρότυπά τους. Ο περισσότερος κόσμος δεν σας δίνει σημασία γιατί στα μάτια τους είστε στον πάτο της κοινωνικής αλυσίδας.

Squalid:  Ζείτε σε ένα στάβλο του οποίου η οροφή στάζει όταν βρέχει, μια καλύβα με πάτωμα από λάσπη ακριβώς έξω από την πόλη ή ένα γεμάτο από παράσιτα κοιτώνα στο χειρότερο μέρος της πόλης. Έχετε ένα καταφύγιο από τα στοιχεία της φύσης, αλλά ζείτε σε ένα απεγνωσμένο και συχνά βίαιο περιβάλλον, σε μέρη γεμάτα ασθένειες, πείνα και δυστυχία. Ο περισσότερος κόσμος δεν σας δίνει σημασία γιατί στα μάτια τους είστε στον πάτο της κοινωνικής αλυσίδας και ο νόμος σας παρέχει πολύ μικρή προστασία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο τρόπου ζωής έχουν σταθεί τρομερά άτυχοι. Μπορεί να είναι ψυχικά διαταραγμένοι, να έχουν εξοριστεί ή να υποφέρουν από κάποια σοβαρή ασθένεια (π.χ. λέπρα).

Poor: Ένας φτωχικός τρόπος ζωής σημαίνει να ζεις χωρίς τις ανέσεις που υπάρχουν σε μια σταθερή κοινότητα. Η τροφή είναι πολύ απλή όπως και το κατάλυμα, μπαλωμένα και χιλιοφορεμένα ρούχα και οι απρόβλεπτες συνθήκες διαβίωσης έχουν ως αποτέλεσμα μια ικανοποιητική, αν και δυσάρεστη εμπειρία. Τα καταλύματα σας μπορεί να είναι ένα δωμάτιο σε ένα flophouse (πολύ φτηνό πανδοχείο) ή στο κοινόχρηστο υπνοδωμάτιο πάνω από μια ταβέρνα. Ο νόμος σας προστατεύει λίγο περισσότερο, αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε βία, εγκληματικότητα και ασθένειες. Οι άνθρωποι σε αυτό το επίπεδο τρόπου ζωής τείνουν να είναι ανειδίκευτοι εργάτες, μικροπωλητές, κλέφτες, μισθοφόροι, και διάφοροι άλλοι τύποι αμφιβόλου κοινωνικής προέλευσης.

Modest: Ένας μετριόφρων τρόπος ζωής σας κρατά έξω από τις παραγκουπόλεις και σας εξασφαλίζει ότι μπορείτε να συντηρήσετε τον εξοπλισμό σας. Ζείτε, πιθανότατα, σε ένα παλαιότερο τμήμα της πόλης, ενοικιάζοντας ένα δωμάτιο σε μία πανσιόν, πανδοχείο ή ναό. Δεν πεινάτε ή διψάτε και οι συνθήκες διαβίωσής σας είναι καθαρές, αν και απλές. Οι απλοί άνθρωποι που ζουν με μέτριο τρόπο ζωής περιλαμβάνουν τους στρατιώτες με τις οικογένειες τους, τους εργάτες, τους μαθητές, τους ιερείς, τους σαμάνους (hedge wizards) και παρεμφερείς ανθρώπους.

Comfortable: Η επιλογή ενός άνετου τρόπου ζωής σημαίνει ότι έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε καλές ενδυμασίες και να συντηρήσετε εύκολα τον εξοπλισμό σας. Ζείτε πιθανότατα σε ένα μικρό εξοχικό σπίτι σε μια γειτονιά της μεσαίας τάξης ή σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο σε ένα ωραίο πανδοχείο. Συναναστρέφεστε με εμπόρους, εξειδικευμένους τεχνίτες και στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Wealthy: Η επιλογή ενός πλούσιου τρόπου ζωής σημαίνει ότι ζείτε μια ζωή πολυτέλειας, αν και ίσως να μην έχετε επιτύχει την κοινωνική θέση που συνδέεται με τις παλιές πλούσιες οικογένειες των ευγενών ή των βασιλικών τίτλων. Ζείτε έναν τρόπο ζωής παρόμοιο με αυτόν ενός εξαιρετικά επιτυχημένου εμπόρου, ενός ευνοούμενου υπηρέτη του στέμματος ή του ιδιοκτήτη μερικών μικρών επιχειρήσεων. Έχετε αξιοσέβαστα καταλύματα, συνήθως ένα ευρύχωρο σπίτι σε ένα καλό μέρος της πόλης ή μια άνετη σουίτα σε ένα ωραίο πανδοχείο. Έχετε πιθανώς ένα μικρό προσωπικό από υπηρέτες.

Aristocratic: Ζείτε μια ζωή αφθονίας και άνεσης. Μπορείτε να κινηθείτε σε κύκλους γεμάτους από τους ισχυρότερους ανθρώπους στης κοινότητα. Έχετε εξαιρετικά καταλύματα, ίσως ένα αρχοντικό στο ωραιότερο μέρος της πόλης ή δωμάτια στο ωραιότερο πανδοχείο. Μπορείτε να δειπνήσετε στα καλύτερα εστιατόρια, να διατηρήσετε τον πιο εξειδικευμένο και μοντέρνο ράφτη και να έχετε υπηρέτες που θα φροντίζουν για κάθε σας ανάγκη. Δέχεστε προσκλήσεις για τις κοινωνικές συγκεντρώσεις των πλούσιων και ισχυρών και περνάτε τις βραδιές σας στην συνοδεία πολιτικών, ηγετών συντεχνιών, αρχιερέων και ευγενών. Έχετε επίσης να ανταγωνιστείτε τα υψηλότερα επίπεδα δόλου και προδοσίας. Όσο πιο πλούσιος είστε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να βρεθείτε σε πολιτικές ίντριγκες ως πιόνι ή συμμέτοχος.

Self-Sufficiency (Αυτάρκεια)

Οι δαπάνες και οι τρόποι ζωής που περιγράφονται εδώ προϋποθέτουν ότι περνάτε τον χρόνο σας ανάμεσα στις περιπέτειες σας σε κάποια πόλη, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά – πληρώνοντας για φαγητό και κατάλυμα, πληρώνοντας τους κατοίκους της πόλης για να ακονίσετε το σπαθί σας και να επισκευάσετε την πανοπλία σας κ.ο.κ. Ορισμένοι χαρακτήρες, ωστόσο, μπορεί να προτιμούν να περνούν το χρόνο τους μακριά από τον πολιτισμό, να συντηρούνται από την άγρια φύση με το κυνήγι, τη συλλογή καρπών και την επισκευή του εξοπλισμού τους από τους ίδιους.
Η διατήρηση αυτού του είδους του τρόπου ζωής δεν απαιτεί να ξοδέψετε οποιοδήποτε χρήματα, αλλά είναι χρονοβόρα. Εάν περνάτε το χρόνο σας ανάμεσα σε περιπέτειες εξασκώντας ένα επάγγελμα, ισοδυναμεί με έναν φτωχικό (poor) τρόπο ζωής. Το proficiency στο Survival σας επιτρέπει να ζήσετε στο ισοδύναμο ενός άνετου (comfortable) τρόπου ζωής.

Φαγητό, ποτό και κατάλυμα

Ο πίνακας τροφίμων, ποτών και καταλύματος δίνει τιμές για τα μεμονωμένα είδη διατροφής και μία μόνο διανυκτέρευση. Οι τιμές αυτές περιλαμβάνονται στις συνολικές σας δαπάνες για τον τρόπο ζωής.

Φαγητό & ΠοτόΚόστος
Gallon of Ale (Γαλόνι Ζύθος) (1 Γαλόνι=3,7 λίτρα)2 ασημένια νομίσματα (2SP)
Mug of Ale (Κούπα Ζύθος)4 χάλκινα νομίσματα (4cp)
Banquet (Ατομικός Μπουφές)10 χρυσά νομίσματα (10gp)
Loaf of Bread (Καρβέλι ψωμί)2 χάλκινα νομίσματα (2cp)
Hunk of Cheese (Κομμάτι τυρί)1 χάλκινο νόμισμα (1cp)
Chunk of Meat (Κομμάτι Κρέας)3 ασημένια νομίσματα (3SP)
Common Pitcher Wine (Κανάτα Χύμα Κρασί)2 ασημένια νομίσματα (2SP)
Bottle of Fine Wine (Καλό εμφιαλωμένο Κρασί)10 χρυσά νομίσματα (10gp)

Γεύματα και Καταλύματα (Ημερησίως)

Τρόπος ζωήςΚόστος ΓεύματοςΚόστος Καταλύματος
Squalid3 χάλκινα νομίσματα (3cp)7 χάλκινα νομίσματα (7cp)
Poor6 χάλκινα νομίσματα (6cp)1 ασημένιο νόμισμα (8SP)
Modest3 ασημένια νομίσματα (3SP)5 ασημένια νομίσματα (5SP)
Comfortable5 ασημένια νομίσματα (5SP)8 ασημένια νομίσματα (8SP)
Wealthy8 ασημένια νομίσματα (8SP)2 χρυσά νομίσματα (2gp)
Aristocratic2 χρυσά νομίσματα (2gp)4 χρυσά νομίσματα (4gp)

Services

Οι τυχοδιώκτες μπορούν να πληρώσουν Non Player Characters (NPCs) για να τους βοηθήσουν ή να ενεργήσουν για λογαριασμό τους σε διάφορες περιστάσεις. Οι περισσότεροι τέτοιοι μισθοφόροι έχουν συνηθισμένες δεξιότητες οι οποίες είναι γενικά συνηθισμένες, ενώ άλλοι είναι δάσκαλοι μιας τέχνης ή τεχνικής και λίγοι είναι ειδικοί με εξειδικευμένες δεξιότητες τυχοδιώκτη.
Μερικοί από τους πιο βασικούς τύπους μισθοφόρων εμφανίζονται στον πίνακα Υπηρεσιών. Άλλοι συνηθισμένοι μισθοφόροι περιλαμβάνουν οποιονδήποτε από την ευρύ φάσμα ανθρώπων που κατοικούν σε ένα τυπικό χωριό ή πόλη, όταν οι τυχοδιώκτες τους πληρώνουν για να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη εργασία. Για παράδειγμα, ένας μάγος μπορεί να πληρώσει έναν ξυλουργό για να κατασκευάσει ένα περίτεχνο μπαούλο (και το αντίγραφο του σε μικρογραφία) για χρήση στο ξόρκι Secret Chest. Ένας μαχητής μπορεί να παραγγείλει σε έναν σιδηρουργό να σφυρηλατήσει ένα ειδικό σπαθί. Ένας βάρδος μπορεί να πληρώσει έναν ράφτη για να κάνει εξαίρετα ρούχα για μια επερχόμενη παράσταση στην αυλή του δούκα ή του τοπικού άρχοντα.
Άλλοι μισθοφόροι παρέχουν πιο εξειδικευμένες ή επικίνδυνες υπηρεσίες. Οι στρατιώτες που πληρώνονται για να βοηθήσουν τους τυχοδιώκτες να επιτεθούν σε έναν στρατό από hobgoblin είναι επίσης μισθοφόροι, όπως και οι σοφοί που προσλαμβάνονται για να ερευνήσουν την αρχαία ή μυστικιστική γνώση. Εάν ένας ήρωας υψηλού επιπέδου δημιουργήσει ένα κάστρο, θα μπορούσε να προσλάβει ένα πλήρες προσωπικό και υπηκόους για να λειτουργήσει το κάστρο, από ένα διοικητή ή έναν οικονόμο έως σταβλίτες  για να κρατήσει τους στάβλους καθαρούς. Αυτοί οι μισθοφόροι συχνά απολαμβάνουν μια μακρόχρονη συμφωνία που περιλαμβάνει ένα μέρος για να ζήσουν μέσα στο φρούριο ως μέρος της πληρωμής τους.

ΥπηρεσίαΠληρωμή
Coach cab Between towns – (Άμαξα μεταξύ πόλεων)3 χάλκινα νομίσματα (3CP) / mile
Coach cab Within a city – (Άμαξα μέσα στα όρια μιας πόλης)1 χάλκινο νόμισμα (1CP)
Skilled Hireling – (Εξειδικευμένος μισθωτός)2 χρυσά νομίσματα (2GP) / day
Unskilled Hireling – (Ανειδίκευτος μισθωτός)2 ασημένια νομίσματα (2SP) / day
Messenger (Αγγελιοφόρος)2 χάλκινα νομίσματα (2CP) / mile
Road or gate toll (Διόδια σε δρόμο ή σε είσοδο πόλης)1 χάλκινο νόμισμα (1CP)
Ship’s passage (Διόδια σε ναυτικό πέρασμα – για πλοία)1 ασημένιο νόμισμα (1SP) / mile

Spellcasting Services

Οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν ξόρκια δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των συνηθισμένων μισθωτών. Υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί κάποιος που να είναι πρόθυμος να κάνει ένα ξόρκι με αντάλλαγμα κάποια χρήματα ή μια χάρη/υπηρεσία, αλλά είναι σπάνια εύκολο και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα  ποσά. Κατά κανόνα, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του επιθυμητού ξορκιού, τόσο πιο δύσκολο είναι να βρεθεί κάποιος που μπορεί να το κάνει και τόσο περισσότερο κοστίζει.
Η μίσθωση κάποιου για να κάνει ένα σχετικά συνηθισμένο ξόρκι του 1ου ή 2ου επιπέδου, όπως Cure Wounds ή Identify, είναι αρκετά εύκολη σε ένα χωριό ή πόλη και μπορεί να κοστίσει 10 έως 50 χρυσά νομίσματα (συν το κόστος κάθε ακριβού υλικού που χρειάζεται για το ξόρκι – material component). Η εύρεση όμως ενός ατόμου ικανού αλλά και πρόθυμου να κάνει ένα ξόρκι υψηλότερου επιπέδου μπορεί να συνεπάγεται τη μετάβαση σε μια μεγάλη πόλη, ίσως μια με πανεπιστήμιο ή εξέχοντα ναό. Μόλις βρεθεί ο μάγος ή ιερέας που δύναται να κάνει το ξόρκι, μπορεί να ζητήσει μια υπηρεσία αντί για την πληρωμή – το είδος της υπηρεσίας που μπορούν να προσφέρουν μόνο οι τυχοδιώκτες, όπως η ανάκτηση ενός σπάνιου αντικειμένου από μια επικίνδυνη περιοχή ή το ταξίδι μέσα από μια άγρια περιοχή γεμάτη εχθρούς και κινδύνους, για να παραδώσει κάτι σημαντικό σε μια ακριτική περιοχή.

” Το κείμενο στην ελληνική κοινότητα προσέφερε ο Δημήτρης Χατζίνας “