Elf

“ Τα Ξωτικά είναι ένας μαγικός λαός εξωτικής χάρης, που ζει στον κόσμο αλλά δεν είναι εξ ολοκλήρου μέρος αυτού. Ζουν σε μέρη αιθέριας ομορφιάς, ανάμεσα σε αρχαία δάση ή μέσα σε ασημένιους πύργους που λαμπυρίζουν υπό το φως της φωτιάς, όπου η απαλή μουσική ταξιδεύει στον αέρα και τα απαλά αρώματα πλημμυρίζουν τον αέρα. Τα Ξωτικά αγαπούν τη φύση, τη μαγεία, την τέχνη, την καλαισθησία, τη μουσική, την ποίηση και τα καλά πράγματα του κόσμου. “

Καλλίγραμμα και χαριτωμένα

Με την ατελείωτη χάρη και τα ωραία χαρακτηριστικά τους, τα ξωτικά φαίνονται πολύ όμορφα στους ανθρώπους και σε μέλη άλλων φυλών. Είναι λίγο πιο κοντά από τους ανθρώπους κατά μέσο όρο, κυμαίνονται λίγο κάτω από 1.50 μ. έως λίγο πάνω από 1.80 μ. (5-6 feet). Είναι πιο λεπτά από τους ανθρώπους, ζυγίζοντας μόνο 45 έως 65 κιλά. Αρσενικά και θηλυκά έχουν περίπου το ίδιο ύψος και τα αρσενικά είναι οριακά βαρύτερα από τα θηλυκά. Ο χρωματισμός των ξωτικών περιλαμβάνει τους τόνους του ανθρώπινου δέρματος, καθώς και αποχρώσεις του χαλκού, του μπρούντζου, και σχεδόν κυανού, με μαλλιά πράσινα ή μπλε, και μάτια σαν λίμνη από χρυσάφι ή ασημί. Τα ξωτικά δεν έχουν τρίχες στο πρόσωπο ή το υπόλοιπο σώμα. Προτιμούν τα κομψά ρούχα σε ανοιχτά χρώματα και είναι λάτρεις των απλών όμορφων κοσμημάτων.

Μία διαχρονική άποψη

Ένα Ξωτικό μπορεί να ζήσει καλά πάνω από 700 χρόνια, δίνοντας τους ένα εύρος απόψεων πάνω σε γεγονότα που ίσως προβληματίζουν βαθύτερα τις φυλές που ζουν λιγότερο. Πιο εύκολα διασκεδάζουν παρά ενθουσιάζονται και είναι πιο πιθανό να είναι περίεργοι παρά άπληστοι. Τείνουν να παραμένουν σε απόσταση και να αποφεύγουν μικρά συμβάντα. Όταν επιδιώκουν έναν σκοπό, όμως, όπως την περιπέτεια σε μία αποστολή ή να μάθουν μία καινούργια δεξιότητα ή τέχνη, τα ξωτικά μπορεί να είναι συγκεντρωμένα και αμείλικτα.

Δύσκολα κάνουν φίλους και εχθρούς  και ακόμα πιο δύσκολα τους ξεχνούν. Απάντηση στις μικροπρεπείς προσβολές είναι η περιφρόνηση και στις μεγάλες η εκδίκηση. Σαν τα κλαδιά ενός νεαρού δέντρου, τα ξωτικά είναι ευέλικτα στον κίνδυνο. Έχουν εμπιστοσύνη στη διπλωματία και το συμβιβασμό για την επίλυση των διαφορών τους πριν κλιμακωθεί η βία. Όταν τους επιτίθενται, είναι γνωστό ότι προτιμούν να υποχωρούν από τις εισβολές και να περιμένουν κλεισμένοι στα ξύλινα σπίτια τους, με αυτοπεποίθηση περιμένοντας τους εισβολείς να αποχωρήσουν. Αλλά όταν το ζητούν οι περιστάσεις, τα ξωτικά αποκαλύπτουν μία αυστηρή στρατιωτική πλευρά, επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους με το σπαθί, το τόξο  και τη στρατηγική τους.

Κρυμμένοι σε δασικούς τόπους

Τα περισσότερα ξωτικά κατοικούν σε μικρά χωριά στο δάσος κρυμμένα ανάμεσα στα δέντρα. Κυνηγούν, μαζεύουν φαγητό, φυτεύουν λαχανικά και οι ικανότητες τους και τα μαγικά τους τους επιτρέπουν να τα φροντίζουν χωρίς να χρειάζεται να καθαρίζουν και να οργώνουν το έδαφος. Είναι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, κατασκευάζοντας ρούχα υψηλής ραπτικής και χειροτεχνίες. Οι επαφές τους με τις άλλες φυλές είναι συνήθως περιορισμένες, ωστόσο αρκετά ξωτικά βγάζουν χρήματα ανταλλάσσοντας αντικείμενα που φτιάχνουν, για μέταλλο, μιας που δεν έχουν ενδιαφέρον για την εξόρυξη του.

Τα Ξωτικά που συναντιούνται εκτός των δικών τους εδαφών είναι συνήθως πλανόδιοι ραψωδοί, καλλιτέχνες ή σοφιστές. Οι ευγενείς άνθρωποι ανταγωνίζονται για τις υπηρεσίες των ξωτικών, να μάθουν στα παιδιά τους πώς να χειρίζονται τα σπαθιά, αλλά και την μύηση τους στην μαγεία.

Εξερεύνηση και περιπέτεια

Τα Ξωτικά απολαμβάνουν την περιπέτεια από τα ταξίδια τους. Αφού είναι μακρόβια όντα, μπορούν να απολαμβάνουν αιώνες εξερεύνησης και ανακάλυψης. Αντιπαθούν τους ρυθμούς της ανθρώπινης κοινωνίας, οι οποίοι είναι αυστηροί μέρα με τη μέρα αλλά αλλάζουν σταδιακά με τις δεκαετίες, οπότε προτιμούν να βρίσκουν δουλειές οι οποίες τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν ελεύθερα και να έχουν τους δικούς τους ρυθμούς. Τα Ξωτικά, ακόμα, απολαμβάνουν να εξασκούν τη μαχητική τους ανδρεία ή να αποκτούν μεγαλύτερες μαγικές δυνάμεις και η περιπέτεια τους το επιτρέπει κιόλας. Κάποιοι ίσως συμμετέχουν μαζί με άλλους επαναστάτες στη μάχη ενάντια στην καταπίεση, ενώ άλλοι γίνονται παραδείγματα ηθικής.

Elf Traits

Ο Elf χαρακτήρας σου έχει ένα πλήθος φυσικών ικανοτήτων, ως αποτέλεσμα χιλιάδων χρόνων της Ξωτικίσιας ευγένειας.

Ability Score Increase
Το Dexterity score σου αυξάνεται κατα 2.

Age
Αν και οι Elves ενηλικιώνονται με τον ίδιο ρυθμό με τους ανθρώπους, ο τρόπος που κατανοούν την ενηλικίωση περιλαμβάνει και την πνευματική ωρίμανση όχι μόνο την σωματική σε ένα σύνολο γενικής εμπειρίας. Ένα Elf συνήθως ενηλικιώνεται και παίρνει το επίσημο ενήλικο όνομά του περίπου στην ηλικία των 100 ενω ζει μέχρι και 750 ετών.

Alignment
Τα Elves λατρεύουν την ελευθερία, την ποικιλία και το να εκφράζονται ελεύθερα, για αυτό το λόγο τείνουν προς την ιδέα του χάους. Θεωρούν σημαντική και προστατεύουν την ελευθερία των άλλων όπως θα προστάτευαν την δικιά τους και είναι συχνότερα με το μέρος του καλού, με εξαίρεση τα Drow τα οποία η ζωή τους στο Underdark τα έκανε ύπουλα και επικίνδυνα.

Size
Τα Elves έχουν ύψος 5 με 6 πόδια και έχουν λεπτά σώματα. Το μέγεθος σου είναι Medium.

Speed
Η βασική ταχύτητα που κινείται ένα ξωτικό είναι 30 feet.

Darkvision
Συνηθισμένα σε σκοτεινά δάση και στο νυχτερινό ουρανό, έχεις ανώτερη όραση σε απόλυτο σκοτάδι και συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μπορείς να δεις σε χαμηλό φωτισμό έως και 60 feet σαν να ήταν έντονος φωτισμός και σε απόλυτο σκοτάδι σα να ήταν χαμηλός φωτισμός. Δεν μπορείς να αναγνωρίσεις χρώματα στο σκοτάδι παρά μόνο αποχρώσεις του γκρι.

Keen Senses
Έχεις επιδεξιότητα (proficiency) στο Perception skill.

Fey Ancestry
Έχεις πλεονέκτημα  (advantage) σε saving throws ενάντια σε ξόρκια που σε κάνουν charmed, επίσης η μαγεία δεν μπορεί να σε ρίξει για ύπνο.

Trance
Τα elves δεν χρειάζονται ύπνο για να ξεκουραστούν. Αντ’ αυτού διαλογίζονται (meditate) βαθιά, διατηρώντας κάποιες από τις αισθήσεις τους, για 4 ώρες κάθε ημέρα. Ο κοινός ορισμός για αυτού του είδους το διαλογισμό λέγεται Trance. Μπορείς να ονειρευτείς μετά από ένα σημείο καθώς τα όνειρα αποτελούν στην πραγματικότητα πνευματικές ασκήσεις οι οποίες λειτουργούν αυτόματα μετά από χρόνια εξάσκησης. Μετά από ξεκούραση τέτοιου είδους ανακτάς εξ ολοκλήρου τις δυνάμεις όπως ένας άνθρωπος μετά από οχτώ ώρες κανονικού ύπνου.

Languages
Μπορείς να μιλήσεις, να διαβάσεις και να γράψεις την κοινή (Common) γλώσσα και την Elvish. H γλώσσα αυτή είναι ρευστή, με λεπτό τονισμό και περίπλοκη γραμματική. Η λογοτεχνία των Ξωτικών είναι πλούσια και με μεγάλη ποικιλία θεμάτων και τα τραγούδια και ποιήματα τους είναι διάσημα μεταξύ άλλων φυλών. Αρκετοί βάρδοι (bards) μαθαίνουν τη συγκεκριμένη γλώσσα ώστε να μπορούν να προσθέσουν τις μπαλάντες των ξωτικών στο ρεπερτόριο τους.  

Subrace
Αρχαία σχήματα μεταξύ των πληθυσμών των ξωτικών είχαν ώς αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τρεις υποφυλές: high elves, wood elves και dark elves, τα οποία συνήθως αποκαλούνται ως drow. Διάλεξε για αρχή μια από τις τρεις κατηγορίες ξωτικών. Ακόμα, αυτές οι τρεις υποφυλές έχουν διασπαστεί ακόμα περισσότερο, φυσικά σε μικρότερο βαθμό (όπως για παράδειγμα τα Sun elves και τα Moon elves από τα Forgotten Realms), οπότε εάν το επιθυμείς θα μπορούσες να επιλέξεις με περισσότερες λεπτομέρειες τις ρίζες του ξωτικού χαρακτήρα σου.

HIGH ELF

Ως ένα High Elf, έχεις ένα επιμελές μυαλό και υψηλό επίπεδο τουλάχιστον στα βασικά της μαγείας. Σε πολλούς από τους κόσμους του D&D, υπάρχουν δύο είδη των High Elves.

Ο ένας τύπος (ο οποίος περιλαμβάνει τα Grey Elves και τα Valley Elves του Greyhawk, τα Silvanesti του Dragonlance και τα Sun Elves των Forgotten Realms) είναι υπεροπτικός και μοναχικός, θεωρώντας τους εαυτούς τους ανώτερους από non-elves αλλά και από άλλα elves.

Ο άλλος τύπος (περιλαμβάνει τα High Elves του Greyhawk, τους Qualinesti του Dragonlance και τα Moon Elves των Forgotten Realms) είναι πιο συνήθης και περισσότερο φιλικός και συχνά συναντάται ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλες φυλές.

Τα Sun Elves του Faerun (επίσης ονομαζόμενα Gold Elves ή Sunrise Elves) έχουν μπρούτζινο δέρμα και μαλλιά χάλκινα, μαύρα ή ξανθό του χρυσού. Τα μάτια τους είναι χρυσά, ασημένια ή μαύρα.
Τα Moon Elves (επίσης ονομαζόμενα Silver Elves ή Grey Elves) είναι πολύ πιο ανοιχτόχρωμα, με αλαβάστρινο δέρμα, πολλές φορές με μια δόση μπλε. Συνήθως έχουν μαλλιά ασημένια-λευκά, μαύρα ή μπλε αλλά ποικίλες αποχρώσεις από ξανθό, καφέ και κόκκινο δεν είναι ασυνήθιστες. Τα μάτια τους είναι μπλε ή πράσινα και διάστικτα με χρυσό.

Ability Score Increase.
Το Intelligence score σου αυξάνεται κατά 1.
Elf Weapon Training.
Έχεις επιδεξιότητα (proficiency) με τα longsword, shortwsord, shortbow και longbow.
Cantrip.
Μαθαίνεις ένα cantrip της επιλογής σου από την λίστα ξορκιών του wizard. Το Intelligence είναι το spellcasting ability σου .
Extra Language.
Μπορείς να μιλήσεις, να διαβάσεις και να γράψεις μια έξτρα γλώσσα της επιλογής σου.

WOOD ELF

Σαν ένα wood elf, έχεις μια επιμελή λογική και διαίσθηση και τα γοργά πόδια σου σε μεταφέρουν γρήγορα και χωρίς να φαίνεσαι μέσα στα εγχώρια δάση. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα Wild Elves (Grugach) του Greyhawk και τα Kagonesti του Dragonlance, καθώς και τις φυλές που ονομάζονται Wood Elves στο Greyhawk και στα Forgotten Realms. Στο Faerun, τα Wood Elves (επίσης ονομαζόμενα wild elves, green elves ή forest elves) είναι απομονωμένα δύσπιστα προς τους non-elves.

Το δέρμα των Wood Elves τείνει προς χάλκινη απόχρωση και κάποιες φορές με ίχνη του πράσινου. Τα μαλλιά του τείνουν προς καφέ και μαύρα αλλά περιστασιακά είναι ξανθά ή χάλκινα. Τα μάτια τους είναι πράσινα, καφέ ή καστανοπράσινα.

Ability Score Increase.
Το Wisdom score σου κάνει increase κατά 1.
Elf Weapon Training.
Έχεις επιδεξιότητα (proficiency) με τα longsword, shortwsord, shortbow και longbow.  
Fleet on Foot.
Η βασική ταχύτητα σου (speed) αυξάνεται στα 35 feet.
Mask of the Wild.
Μπορείς να επιχειρήσεις να κρυφτείς ακόμα και όταν είσαι ελαφρώς δυσδιάκριτος από τα φυλλώματα, την καταρρακτώδη βροχή, το χιόνι που πέφτει, την ομίχλη και άλλα φαινόμενα της φύσης.

DARK ELF (DROW)

Απόγονοι από μια προγενέστερη φυλή από σκουρόχρωμα στο δέρμα Ξωτικά, τα Drow εξορίστηκαν από την επιφάνεια του κόσμου γιατί ακολούθησαν τη θεά Lolth προς το μονοπάτι του κακού και της καταστροφής. Τώρα έχουν χτίσει τον δικό τους πολιτισμό στα βάθη του Underdark, έχοντας ως πρότυπο το Way of Lolth. Επίσης ονομαζόμενα Dark Elves, τα Drow έχουν μαύρο δέρμα που απεικονίζει γυαλισμένο οψιδιανό και έντονα λευκά ή άτονα κίτρινα μαλλιά. Κατά κύριο λόγο έχουν πολύ χλωμά μάτια (τόσο χλωμά που λανθασμένα περνιούνται για λευκά) σε αποχρώσεις του λιλά, ασημένιου, ροζ, κόκκινου και μπλε. Τείνουν να είναι μικρότερα και λεπτότερα από τα περισσότερα ξωτικά.

Τα Drow που ακολουθούν μια περιπετειώδη ζωή είναι σπάνια και η φυλή δεν υπάρχει σε όλους τους κόσμους. Τσέκαρε με τον Dungeon Master σου για να δεις εάν μπορείς να παίξεις έναν drow χαρακτήρα.

Ability Score Increase.
To Charisma score σου κάνει increase κατά 1.
Superior Darkvision.
Η όραση σου σε συνθήκες χαμηλού ή ανύπαρκτου φωτισμού έχει ακτίνα 120 feet.
Sunlight Sensitivity.
Έχεις μειονέκτημα (disadvantage) σε attack rolls και σε Wisdom (Perception) checks τα οποία βασίζονται στην όραση όταν εσύ, ο στόχος της επίθεσης σου ή οτιδήποτε προσπαθείς να διακρίνεις είναι σε άμεση επαφή με το φως του ήλιου.
Drow Magic.
Γνωρίζεις το cantrip του dancing lights. Όταν φτάσεις το 3ο level, μπορείς να κάνεις το ξόρκι του faerie fire μια φορά την ημέρα. Όταν φτάσεις το 5ο level, μπορείς να κάνεις το ξόρκι του darkness μια φορά την ημέρα. Το Charisma είναι το spellcasting ability σου για αυτά τα ξόρκια.
Drow Weapon Training.
Έχεις επιδεξιότητα (proficiency) με τα rapiers, shortswords και hand crossbows.

To σκοτάδι του Drow

Αν δεν ήταν μια φημισμένη εξαίρεση, η φυλή του Drow θα ήταν παγκοσμίως διασυρμένη. Στους περισσότερους, είναι μια φυλή από δαιμονολάτρεις επιδρομείς που κατοικούν στα υπόγεια βάθη του Underdark, βγαίνοντας στην επιφάνεια μόνο στις βαθύτερες νύχτες για να λεηλατήσουν και να σφάξουν τους κατοίκους της επιφάνειας τους οποίους απεχθάνονται. Η κοινωνία τους είναι διεφθαρμένη και απασχολημένη προς χάριν της Lolth, τη Θεά Aράχνη, η οποία εγκρίνει τον φόνο και την εξόντωση ολόκληρων οικογενειών σαν σπίτια ευγενών ανταγωνιζόμενη τη θέση.

Ωστόσο, ένα Drow τουλάχιστον έφυγε από το στερεότυπο. Στον κόσμο των Forgotten Realms, o Drizzt Do’Urden, ένας Ranger από τον Νότο, απέδειξε τη ποιότητα του σαν ένας καλόκαρδος υπερασπιστής των αδύναμων και των αθώων. Απορρίπτοντας την κληρονομιά του και χαμένος σε έναν κόσμο που τον αντιμετωπίζει με τρόμο και απέχθεια, ο Drizzt είναι ένα πρότυπο για αυτούς τους λίγους Drow που ακολουθούν τα βήματα του, προσπαθώντας να βρουν μια ζωή εκτός της σατανικής κοινωνίας των σπιτιών τους στο Underdark.

Οι Drow μεγαλώνουν πιστεύοντας πως οι φυλές των κατοίκων της επιφάνειας είναι κατώτερες, άχρηστες εκτός σαν σκλάβοι. Οι Drow που έχουν αναπτύξει συναίσθηση ή το βρίσκουν αναγκαίο να συνεργάζονται με μέλη άλλων φυλών, βρίσκουν δύσκολο να ξεπεράσουν την προκατάληψη αυτή, ειδικά όταν βρίσκονται τόσο συχνά στην αποδοχή του μίσους.

Δες τις υπόλοιπες Φυλές

Το Elf Race θα το βρεις στη σελίδα 21 του Player’s Handbook

Τα κείμενα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το επίσημο βιβλίο
και ένας σωστός παίκτης πρέπει να ανατρέχει σε αυτό ανά πάσα στιγμή.
Μην ξεχάσεις να στηρίξεις το μαγαζί της γειτονιάς σου
αγοράζοντας το Player’s Handbook με την πρώτη ευκαιρία.