Dwarf

Βασιλεία πλούσια σε αρχαία μεγαλοπρέπεια, αίθουσες σκαλισμένες στα έγκατα των βουνών, ήχοι από αξίνες και σφυριά σε βαθιά ορυχεία και φλεγόμενα σιδηρουργία, μια δέσμευση για την κληρονομιά και την παράδοση, ένα φλεγόμενο μίσος για τα goblin και τα orcs – αυτά τα κοινά νήματα ενώνουν όλους τους νάνους.

Κοντοί και σωματώδεις

Τολμηροί κι ανθεκτικοί οι Νάνοι είναι γνωστοί ως εξειδικευμένοι πολεμιστές, ανθρακωρύχοι και τεχνίτες της πέτρας και του μετάλλου. Παρόλο που το ύψος τους δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο οι Νάνοι μπορεί να ζυγίζουν όσο ένας άνθρωπος 2 μέτρα. Το θάρρος και υπομονή τους εύκολα μπορεί να συγκριθεί με έναν οποιοδήποτε μεγαλύτερο άνθρωπο.

Το δέρμα των νάνων κυμαίνεται από βαθύ καφέ έως πιο ανοιχτό με αποχρώσεις του κόκκινου. Τα μαλλιά τους συνήθως απεριποίητα και πρόχειρα πιασμένα είναι μαύρα, γκρίζα ή καφέ, αν και οι πιο ευγενικής καταγωγής Νάνοι έχουν κόκκινα μαλλιά. Από την άλλη μεριά, τις γενειάδες τους οι αρσενικοί νάνοι της εκτιμούν πάρα πολύ και είναι ιδιαίτερα προσεγμένες με περίτεχνα στολίδια και πιασίματα.

 

Μεγάλη μνήμη, ακόμα μεγαλύτερο μεγάλο πείσμα

Οι Νάνοι μπορούν να ζήσουν πάνω από 400 χρόνια, έτσι, οι μεγαλύτεροι εν ζωή Νάνοι συχνά θυμούνται έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Για παράδειγμα κάποιοι από τους γηραιότερους νάνους που ζουν στο Citadel Felbarr (στον κόσμο των Forgotten Realms) μπορούν να θυμηθούν με ακρίβεια μία μέρα περισσότερο από τρεις αιώνες πριν, όταν τα orcs κατέλαβαν το κάτω κάστρο τους και τους οδήγησαν στην εξορία που κράτησε για πάνω από 250 χρόνια. Αυτή η μακροζωία τους παρέχει μία προοπτική για τον κόσμο την οποία οι φυλές που που ζουν λιγότερο όπως οι άνθρωποι και τα hafling στερούνται.

Οι Νάνοι είναι σταθεροί και υπομονετικοί σαν τα βουνά που αγαπούν, αντιμετωπίζοντας το πέρασμα των χρόνων με στωική αντοχή και λίγες αλλαγές. Σέβονται τις παραδόσεις της Φυλής τους, ακολουθώντας προς τα πίσω τα ίχνη του γένους τους έως την ίδρυση των αρχαιότερων φρουρίων τους στο ξεκίνημα του κόσμου και δεν εγκαταλείπουν αυτές τις παραδόσεις ούτε στο ελάχιστο. Μέρος αυτών των παραδόσεων είναι η πίστη στους θεούς των νάνων οι οποίοι κρατούν τα ιδανικά της φυλής όπως η βιομηχανική εργασία, η τέχνη του πολέμου και η αφοσίωση στη σφυρηλάτηση.

Ορισμένοι νάνοι είναι αποφασισμένοι και ακολουθούν πιστά  τα ιδανικά του κόσμου τους όντας έτοιμοι για δράση μερικές φορές στα όρια της ξεροκεφαλιάς. Πολλοί Νάνοι έχουν μία έντονη αίσθηση της δικαιοσύνης και αργούν να ξεχάσουν αδικίες που έχουν υποστεί. Ένα κακό που έχει γίνει εις βάρος ενός Νάνου είναι ένα κακό που έχει γίνει βάρος ολόκληρης της φατρίας του, οπότε αυτό που πολλές φορές ξεκινάει σαν κυνήγι εκδίκησης για ένα νάνο μπορεί να καταλήξει σαν μία διαμάχη ολόκληρης της Φυλής προς έναν κοινό εχθρό.

Φυλές και Βασίλεια

Τα βασίλεια των Νάνων εκτείνονται βαθιά κάτω από τα βουνά, όπου οι νάνοι εξορυγνύουν πολύτιμους λίθους και μέταλλα και σφυρηλατούν θαυμαστά αντικείμενα. Αγαπούν την ομορφιά και την τέχνη των πολύτιμων μετάλλων και των κομψών κοσμημάτων, όμως σε ορισμένους νάνους αυτή αυτή η αγάπη μετατρέπεται σε αλαζονεία. Όποιος πλούτος δεν μπορεί να βρεθεί στα βουνά τους, κερδίζεται μέσω του εμπορίου. Δεν τους αρέσουν τα σκάφη, έτσι επιχειρηματίες Humans και Tieflings συχνά αναλαμβάνουν το εμπόριο των αγαθών των Νάνων κατά μήκος των υδάτινων μονοπατιών. Αξιόπιστα μέλη άλλων φυλών είναι ευπρόσδεκτοι σε οικισμούς Νάνων, αν και μερικές περιοχές είναι εκτός των ορίων ακόμη και σε αυτούς.

Η ακρογωνιαία λίθος της κοινωνίας των Νάνων είναι η ίδια η φυλή  και οι νάνοι εκτιμούν ιδιαίτερα τις υψηλές κοινωνικές θέσεις. Ακόμη και οι νάνοι που ζουν μακριά από τα δικά τους βασίλεια, αγαπούν την ταυτότητα και τη φατριά τους, αναγνωρίζουν τους συγγενείς Νάνους και επικαλούνται τα ονόματα των προγόνων τους σε όρκους και κατάρες. Το να εξοριστεί από την φυλή του, είναι η χειρότερη μοίρα που μπορεί να γραφεί για έναν νάνο.

Νάνοι σε άλλες χώρες είναι συνήθως τεχνίτες, εξειδικευμένοι οπλουργοί, κατασκευαστές πανοπλιών και κοσμημάτων. Μερικοί γίνονται μισθοφόροι ή σωματοφύλακες, ιδιαίτερα περιζήτητοι για το θάρρος και την πίστη τους.

ΘΕΟΙ, ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΦΥΛΗ

Οι νάνοι που ακολουθούν μια περιπετειώδη ζωή  μπορούν να κινητοποιηθούν από μια επιθυμία για θησαυρό – για τον εαυτό τους, για έναν συγκεκριμένο σκοπό, ακόμη και από μια αλτρουιστική επιθυμία να βοηθήσουν τους άλλους. Άλλοι νάνοι κινητοποιούνται ύστερα από την εντολή ή την έμπνευση που προέρχεται από μια θεότητα, μια άμεση κλήση ή απλά μια επιθυμία να φέρουν δόξα σε έναν από τους Νάνους θεούς. Η φυλή και η καταγωγή είναι επίσης σημαντικά κίνητρα. Ένας νάνος θα μπορούσε να επιδιώξει να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή μιας φυλής, να εκδικηθεί για μια αρχαία αδικία που υπέφερε η φυλή, να κερδίσει μια νέα θέση μέσα στη φυλή αφού είχε εξοριστεί. Ακόμη, ένας νάνος μπορεί να αναζητά το τσεκούρι που άνηκε σε έναν ισχυρό πρόγονο, που χάθηκε όμως στο πεδίο της μάχης πριν από αιώνες.

Dwarf Traits

Ο Νάνος χαρακτήρας σου έχει μια ποικιλία ικανοτήτων από τη γέννησή του ως μέρος της ιδιαίτερης φύσης του.

Ability Score Increase.
Το Constitution score σου αυξάνεται κατα 2.

Age.
Οι Νάνοι ενηλικιώνονται στην ίδια ηλικία με τους humans αλλά θεωρούνται νέοι μέχρι την ηλικία των 50. Κατα μέσο όρο ζουν περίπου 350 χρόνια

Alignment.
Οι περισσότεροι Νάνοι είναι lawful, πιστεύοντας σθεναρά στα οφέλη μιας σωστά οργανωμένης κοινωνίας. Επίσης τείνουν να είναι ενάρετοι (Good), με μια δυνατή αίσθηση της ευγενούς άμιλλας και την πεποίθηση ότι όλοι δικαιούνται να μοιραστούν τα οφέλη μιας δίκαιης κοινωνίας.  

Size.
Οι Νάνοι έχουν ύψος περίπου 4 με 5 feet και ζυγίζουν περίπου 150 pounds. Το μέγεθος σου είναι Medium.

Speed.
Η βασική ταχύτητα που κινείσαι είναι 25 feet. H ταχύτητα σου δε μειώνεται εάν φοράς βαριά πανοπλία (heavy armor).

Darkvision.
Χάρη στην υπόγεια ζωή της φυλής, έχεις ανώτερη όραση σε απόλυτο σκοτάδι και συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μπορείς να δεις σε χαμηλό φωτισμό έως και 60 feet σαν να ήταν εντονος φωτισμός και σε απόλυτο σκοτάδι σα να ήταν χαμηλός φωτισμός. Δεν μπορείς να αναγνωρίσεις χρώματα στο σκοτάδι παρά μόνο αποχρώσεις του γκρι.

Dwarven Resilience.
Εχεις πλεονέκτημα (advantage) στα saving throws για να μη δηλητηριαστείς και αντοχή (resistance) ενάντια σε poison damage (δες το κεφάλαιο 9 του PHB)

Dwarven Combat Training.
Έχεις proficiency στα όπλα battleaxe, handaxe, throwing hammer και warhammer.

Tool Proficiency.
Έχεις proficiency με εργαλεία ενός τεχνίτη της επιλογής σου, τέτοια όπως:  εργαλεία μεταλλουργού (smith’s tools), μηχανήματα και σύνεργα ζυθοποιού (brewer’s supplies) και εργαλεία κτίστη (mason’s tools)

Stonecunning.
Όταν κάνεις ένα History check σχετικό με την προέλευση και την προϊστορία μιας χτιστής κατασκευής με πέτρα θεωρείσαι proficient στο History skill. Αυτό σημαίνει πως προσθέτεις 2 φορές το proficiency bonus σου στη ζαριά, αντί το κανονικό σου proficiency bonus.

Languages.
Μπορείς να μιλήσεις, να διαβάσεις και να γράψεις την κοινή γλώσσα (Common) και την γλώσσα των Νάνων (Dwarvish). Επειδή η γλώσσα των νάνων είναι γεμάτη έντονα σύμφωνα και λαρυγκικούς ήχους, η γλώσσα αυτή μεταφέρεται εντός της προφοράς σε όποια άλλη γλώσσα προσπαθήσει να μιλήσει ένας νάνος.

Subrace.
Υπάρχουν δύο κύριες υποφυλές της φυλής των νάνων στους κόσμους του D&D:
οι νάνοι των λόφων (Hill Dwarves) και οι νάνοι των βουνών (Mountain Dwarves)

HILL DWARF

Όντας ένας hill dwarf, έχεις έντονες αισθήσεις, βαθιά διαίσθηση και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Οι Gold Dwarves του Faerûn στο ισχυρό νότιο βασίλειο είναι Hill Dwarves, όπως και ο εξόριστος Neidar και η ξεπεσμένη φυλή Klar τoυ Krynn στον κόσμο του Dragonlance.

Ability Score Increase.
Το Wisdom score σου αυξάνεται κατά 1.

Dwarven Toughness.
Το hit point maximum αυξάνεται κατά 1, καθώς αυξάνεται κατά 1 κάθε φορά που ανεβαίνεις level.

MOUNTAIN DWARF

Όντας ένας mountain dwarf, είσαι ισχυρός και ανθεκτικός, συνηθισμένος σε μια δύσκολη ζωή σε άγριο έδαφος. Είσαι πιθανώς ψηλότερος (για νάνο) και τείνεις προς έναν ελαφρύτερο χρωματισμό. Οι shield dwarves του βόρειου Faerûn, καθώς και η φυλή Hylar και η ευγενής φυλή Daewar του κόσμου Dragonlance, είναι mountain dwarves.

Ability Score Increase.
Το Strength score σου αυξάνεται κατά 2.

Dwarven Armor Training.
Έχεις proficiency με ελαφριές (light) και μεσαίου τύπου (medium) πανοπλίες.

“ DUERGAR ”

Σε πόλεις βαθιά στο Underdark ζουν οι Duergar ή γκρίζοι νάνοι (gray dwarves).
Αυτοί οι μοχθηροί, αθόρυβοι, έμποροι σκλάβων επιτίθενται στον κόσμο της επιφάνειας για τους αιχμαλώτους και στη συνέχεια πωλούν τα θύματά τους σε άλλες φυλές του Underdark.
Έχουν έμφυτες μαγικές ικανότητες να γίνουν αόρατοι και προσωρινά να δώσουν στο σώμα τους γιγαντιαίο (giant) μέγεθος.

Δες τις υπόλοιπες Φυλές

Το Dwarf Race θα το βρεις στη σελίδα 18 του Player’s Handbook

Τα κείμενα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το επίσημο βιβλίο
και ένας σωστός παίκτης πρέπει να ανατρέχει σε αυτό ανά πάσα στιγμή.
Μην ξεχάσεις να στηρίξεις το μαγαζί της γειτονιάς σου
αγοράζοντας το Player’s Handbook με την πρώτη ευκαιρία.