Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Creators’ Corner: “The Lair”, το online άνδρο των RPGάδων

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Καλωσήρθατε σε ακόμα μία συνέντευξη της στήλης μας «Creators’ Corner», όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε παρέα, μέσα από συνεντεύξεις, εμπνευσμένους Έλληνες (και όχι μόνο) δημιουργούς και κοινωνούς του fantasy και των παιχνιδιών, που ομορφαίνουν τη ζωή μας με τις εμπνεύσεις τους. Θα μιλήσουμε για υλικό σχετικό με παιχνίδια ρόλων, κούπες, μαγικά ραβδιά, θυρεούς, βιβλία, κοινότητες RPG, Game Masters, βιβλιοπωλεία, video-games, comics, επιτραπέζια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί το διεγερμένο, από τη φαντασία, μυαλό σας. Αυτή τη φορά, παίρνουμε το character sheet μας και τα ζάρια ανά χείρας και επισκεπτόμαστε την ελληνική RPG κοινότητα “The Lair” και τον δημιουργό της, Φώτη Χρυσούλα. Χωρίς να πω περισσότερα θα αφήσουμε τον Φώτη να μας μιλήσει για το project του.

Δημήτρης Κολοβός: Αγαπητέ Φώτη, καλησπέρα! Πες μας λίγα λόγια για σένα, ώστε να σε γνωρίσουμε και σύστησε μας και το “The Lair”.

Φώτης Χρυσούλας: Καλησπέρα, Δημήτρη! Καταρχήν, είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ και ευχαριστώ για την προσκληση! Αρκετοί με γνωρίζουν ως “Mikrokouneli”, προσωνύμιο που είχα απ’ όταν έπαιζα online games και προέρχεται από το “Monty Pythons Quest for Holy Grail”! Αθεραπευτος gamer και με ιδιαίτερη αγάπη στα RPGs. To “Lair” είναι το online “στέκι” που μαζευόμαστε, για να τα λέμε και να παίζουμε RPGs.

Δημήτρης Κ.: Μίλησε μας, λίγο, γενικά για την αγάπη σου για τα RPG. Γιατί ξεκίνησες να παίζεις; Και γιατί παίζεις ακόμα;

Φώτης Χ.: RPG, το αγαπημένο μου είδος παιχνιδιών σε οποιαδήποτε μορφή και αν ειναι (Table-Top, Computer Game Single Player ή MMORPG) και όλα ξεκίνησαν από τον Tolkien. Εκεί, στο μακρινό 1994, μετά την ανάγνωση του “Hobbit”, βρέθηκα να παίζω “Middle Earth Role Playing” (MERP) campaign και αργότερα ανακάλυψα το “D&D Rules Cyclopedia”, που πραγματικά αγάπησα. Γενικά, ασχολήθηκα με πολλά και διάφορα RPG systems, αλλά πάντα το “D&D” είχε μια ξεχωριστή θέση στην καρδία μου (αγάπης, αλλά και μίσους). Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να μην παίζει role-playing games. Ειναι η αγάπη μου!

D&D session του Campaign “Dead Gods”

Δημήτρης Κ.: Προτιμάς το ρόλο του παίκτη ή του DM; Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που σε οδηγεί στην επιλογή του ενός από τα δύο;

Φώτης Χ.: Και τα δύο θα έλεγα. Λατρεύω τον ρόλο του GM, αλλά συνεχώς νιώθω την ανάγκη να παίξω και σαν παίκτης, να βλέπω πώς είναι από την άλλη πλευρά και να βιώνω τα vibes του παιχνιδιού. Νομίζω πως το “always GM” σου στερεί τη δυνατότητα να δοκιμάσεις και να δεις πώς άλλοι GM παίζουν και διαχειρίζονται καταστάσεις.

Δημήτρης Κ.: Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα για το “The Lair”;

Φώτης Χ.: Το “Lair” ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 από μια παρέα φίλων, παικτών και GM, που παίζαμε online σε “Roll20” και θέλαμε να οργανώσουμε καλύτερα τα session μας και να ανταλλάσουμε πληροφορίες και ιδεες σχετικά με το παιχνίδι που αγαπάμε. Στο διάστημα αυτών των 2 ετών, επεκταθηκαμε και σε άλλα online platforms (π.χ. “Foundry VTT”, “RPG Stories”) και από τα αρχικά 20-30 μέλη έχουμε φτάσει, αισίως, σήμερα, κοντά στα 500 μέλη.

Δημήτρης Κ.: Ποια είναι η στοχοθεσία αυτού του roleplaying club;

Φώτης Χ.: Ο βασικός στόχος είναι η οργάνωση και το παίξιμο role playing games, κυρίως online, με την χρήση virtual tabletop.  Όταν μας δίνεται η δυνατότητα να βρεθούμε και από κοντά, δεν την χάνουμε και συνήθως συμμετέχουμε σε αρκετά events που γίνονται. Πέρα από το παιχνίδι, ασχολούμαστε αρκετά με τη συγγραφή homebrew και house rules για τα game μας, το playtesting και τον πειραματισμό.

D&D session από το “ShadowDark - Altar of Blood” Campaign

Δημήτρης Κ.: Τι διαφορετικό προσφέρει το “The Lair” σε σχέση με άλλες κοινότητες που έχουν δημιουργηθεί online;

Φώτης Χ.: Θα έλεγα το activity και τα events, που τρέχουμε συνεχώς. Καθημερινά, θα υπάρχει κόσμος στα voice channels, για να συνομιλήσεις με άλλα members και να ανταλλάξεις απόψεις. Επίσης, μπορείς να μπεις σε κάποιο stage room και να ακούσεις κάποιο live session που παίζεται.

Δημήτρης Κ.: Τι διαφορετικό προσφέρει το online RPG σε σχέση με τη διά ζώσης εμπειρία;

Φώτης Χ.: Είναι αποδεκτό πως το δια ζώσης παιχνίδι είναι μια κοινωνική εμπειρία πέρα από ένα απλό παιχνίδι. Αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Παρόλα αυτά, το online play μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους, που κατά τα άλλα δεν θα μπορούσαν, λόγω αποστάσεων ή ειδικών συνθηκών. Επίσης, η χρήση των virtual tabletop προσφέρει μια διαφορετική παικτική εμπειρία στους παίκτες, κυρίως μέσα από τη χρήση θεματικών εικόνων, χαρτών μάχης, μουσικής, ηχητικών εφέ και animations. Ως τελικό πλεονέκτημα θα ανέφερα πως είναι πιο εύκολος ο προγραμματισμός των session, καθώς η απουσία μετακινήσεων είναι ένας μεγάλος παράγοντας.

Δημήτρης Κ.: Τι RPGs περιλαμβάνει το καθημερινό menu; Υπάρχει ποικιλία;

Φώτης Χ.: Έχουμε αποδεχτεί πως ο κόσμος θέλει “D&D”. Αλλά τρέχουμε οτιδήποτε οι μας GM έχουν όρεξη, όπως π.χ. “Pathfinder”, “Call of Cthulhu”, “Dungeon World”, “KULT”, “Coriolis”, “Alien RPG”, OSR/OSE, “Blades in the Dark”, “Shadow Dark” και οτιδήποτε άλλο, θα έλεγα, μπορεί να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον!

Live session με DM τον Φώτη

Δημήτρης Κ.: Υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπει κανείς ως παίκτης ή DM στο “The Lair”

Φώτης Χ.:  Λόγω της φύσης των παιχνιδιών, ένα παίκτης θα χρειαστεί ένα μικρόφωνο και ίσως και μια κάμερα! Ακόμα και από ένα κινητό μια χαρά θα μπορούσε να παίξει κάποιος. Σαν GM θα μπορούσε να παίξει και μόνο μέσα από το “Discord” με ένα bot dice roller ή θα μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε να στήσει ένα virtual tabletop, για να είναι όλα πιο όμορφα και αυτοματοποιημένα.

Δημήτρης Κ.: Πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώνεις καθημερινά στη διαχείριση της κοινότητας και στο παιχνίδι;

Φώτης Χ.: Κάποια πράγματα στην ζωή μας είναι τόσο ευχάριστα, που πραγματικά δεν μετράμε, ευκολα, τον χρόνο που σπαταλάμε σε αυτά. Αλλά αν το αναλογιστώ και το μετρήσω, θα έλεγα τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο, αναγκαίος χρόνος, θα έλεγα, αν θέλει κάποιος να παραμείνει ένα community ενεργό.

Ο Φώτης Χρυσούλας aka “MikroKouneli” στο ρόλο του Dungeon Master στο “Acropolis Open”

Δημήτρης Κ.: Έχετε σκεφτεί να δώσετε επαγγελματική διάσταση στο εγχείρημα και να μπορεί κανείς να μισθώνει DMs; Είναι αρκετά φλέγον ζήτημα. Ποια είναι η γνώμη σου σχετικά;

Φώτης Χ.: Το παιχνίδι έχει παρεΐστικη φύση και πριν από αρκετά χρόνια, θα δυσκολευόμουν να πιστέψω πως θα ειχαμε επαγγελματίες DM. Οι καιροί αλλάζουν και οι προβλέψεις μας πέφτουν έξω. Σήμερα, οι επαγγελματίες DM είναι γεγονός. Και εφόσον υπάρχει αυτό το επάγγελμα, θα πρέπει να βοηθήσουμε να προβληθούν οι καλοί επαγγελματίες, ώστε να μπορεί ο κάθε παίκτης να λαμβάνει το μέγιστο από τις υπηρεσίες τους. Έτσι, θεωρώ, βοηθάμε και το παιχνίδι και τους επαγγελματιες.  

Δημήτρης Κ.: Τα όνειρα και τα μελλοντικά σχέδια σου για το “The Lair”;

Φώτης Χ.: Να μεγαλώσει το community και να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερα rpg systems. Επίσης, να βοηθήσουμε και άλλους GM να κάνουν χρήση online platforms και να υπάρχει ουσιαστική ανταλλαγή γνώσης γύρω από το online gaming και τα virtual tabletop.

Δημήτρης Κ.: Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.

Φώτης Χ.: Είναι πάντα χαρά μου να μιλάμε μαζί, Δημήτρη. Και εύχομαι ό,τι καλύτερο στο “Goblin’s Tavern” και σε όλα τα online communities και τους δημιουργούς, που ασχολουνται με τον μαγικό κόσμο των RPG! Σας περιμένουμε στο “Lair”!

Αυτός ήταν, λοιπόν, ο Φώτης Χρυσούλας και η ενεργή και ανοιχτή σε όλους τους RGPάδες κοινότητα “The Lair”. Παίκτες και DMs συρρέουν στο “Discord” server της κοινότητας, για να δοκιμάσουν να παίξουν και να τρέξουν παλιά και νέα RPGs και να γνωρίσουν κόσμο με παρόμοια ενδιαφέρονται. Έχοντας βιώσει το περιβάλλον και τα άτομα που το δημιουργούν, σας προτρέπω να μη διστάσετε και εάν σας ενδιαφέρει η online εμπειρία, ανεπιφύλακτα, σας προτείνω να δοκιμάσετε την όμορφη ατμόσφαιρα που διακατέχει τη νέα, δυναμική και φιλόδοξη ελληνική κοινότητα των RPGs.

Εμείς τα λέμε τον επόμενο μήνα με ακόμα περισσότερες συνεντεύξεις και ιστορίες! Δημήτρης over and out!

 

Τα Social Media του “The Lair”: Discord | Instagram | Facebook

Δημήτρης Κολοβός
Δημήτρης Κολοβός
Ελεύθερο μέλος │ Αρχισυντάκτης

jdimikolovos@gmail.com

Ο Δημήτρης, Δημούτρης ή κύριος Μιμήτρης Κολοβός είναι ένα goblin ανέκαθεν παλαβό με τα RPGs. Ξεκίνησε να παίζει 5άρα στις σπηλιές φίλων του, αλλά θέλει να παίξει και να μάθει τα πάντα γύρω από το αγαπημένο του είδος παιχνιδιών. Στην υπόλοιπη ζωή του προσπαθεί να διαβάσει σοφά βιβλία αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα γιατί δεν ξέρει να διαβάζει καλά. Όνειρο του είναι κάποια στιγμή να ζήσει σε μία χομπιτότρυπα, ίσως αυτή του Μπίλμπο. Είναι σχετικά έξυπνος για goblin (8 intelligence?) και ασχολείται με τη γλωσσολογία και τις γλώσσες του Faerûn. Υποστηρίζει πως είναι υποψήφιος διδάκτορας σε κάποιο πανεπιστήμιο που λέγεται Δημοκρίτειο στη Θράκη, αλλά κανείς δεν ξέρει τέτοιο πανεπιστήμιο, ούτε τέτοια περιοχή που να ονομάζεται έτσι. Υποστηρίζει πως βρίσκεται κοντά στη Halruaa αλλά ελάχιστοι έχουν ταξιδέψει εκεί, πόσο μάλλον Goblins.