Bard

Σιγοτραγουδώντας καθώς περνάει τα δάχτυλά της πάνω από ένα αρχαίο μνημείο σε ένα μακρινό ξεχασμένο ερείπιο, μία half-elf ντυμένη με τραχιά δέρματα βρίσκει τη γνώση να αναδύεται στο μυαλό της, αποτέλεσμα της μαγείας του τραγουδιού της – γνώση των ανθρώπων που έχτισαν το μνημείο και το μυθικό έπος το οποίο απεικονίζει.

Ένας αυστηρός άνθρωπος πολεμιστής χτυπάει το σπαθί του ρυθμικά στην πανοπλία του και θέτει τον ρυθμό για το πολεμικό άσμα του παροτρύνοντας τους συντρόφους του για γενναιότητα και ηρωισμό. Η μαγεία του τραγουδιού του τους ενισχύει και τους ενθαρρύνει.

Γελώντας καθώς ρυθμίζει την κιθάρα της, μια gnome περνάει τη μαγεία της στους ευγενείς που έχουν μαζευτεί, διαβεβαιώνοντας ότι τα λόγια των συντρόφων της θα γίνουν αποδεκτά.

Είτε scholar είτε skald ή scoundrel, ένας bard πλέκει τη μαγεία με τα λόγια και τη μουσική για να εμπνεύσει τους συμμάχους, να αποθαρρύνει τους εχθρούς, να χειριστεί το μυαλό, να δημιουργήσει αυταπάτες, ακόμα και να θεραπεύσει πληγές.

Μουσική και Μαγεία

Στους κόσμους του D&D, τα λόγια και η μουσική δεν είναι μόνο οι δονήσεις του αέρα, αλλά και ήχοι με τεράστια δύναμη. Ένας bard είναι μάστερ του τραγουδιού, της ομιλίας και της μαγείας που περιέχουν. Οι bard λένε ότι το πολυσύμπαν δημιουργήθηκε με την ομιλία, ότι τα λόγια των θεών του έδωσαν σχήμα και ότι η ηχώ των πρωταρχικών εκείνων λέξεων της Δημιουργίας εξακολουθεί να ακούγεται σε όλο τον κόσμο. Η μουσική των bard είναι μια προσπάθεια να αρπάξουν και να αξιοποιήσουν αυτήν  ηχώ, και να την ενσωματώσουν στα ξόρκια και στις δυνάμεις τους.

Η μεγαλύτερη δύναμη των bards είναι η τεράστια ευελιξία τους. Πολλοί bards προτιμούν να παραμείνουν στο περιθώριο της μάχης, χρησιμοποιώντας τη μαγεία τους για να εμπνεύσουν τους συμμάχους τους και να εμποδίσουν τους εχθρούς τους από απόσταση. Όμως οι bards είναι ικανοί να αμυνθούν αν χρειαστεί, ενισχύοντας  τα σπαθιά και την πανοπλία τους με μαγεία. Τα ξόρκια τους κλίνουν προς τα φυλαχτά και τις ψευδαισθήσεις και όχι τα καταστροφικά ξόρκια. Έχουν μια ευρεία γνώση πολλών θεμάτων και μια φυσική ικανότητα που τους επιτρέπει να κάνουν σχεδόν τα πάντα καλά. Οι bards γίνονται μάστερ των ταλέντων που θέλουν να τελειοποιήσουν, από τη μουσική απόδοση μέχρι την εσωτερική γνώση.

Μάθηση από την Εμπειρία

Οι αληθινοί bards δεν είναι συνηθισμένοι στον κόσμο. Δεν είναι κάθε τραγουδιστής  σε μια ταβέρνα ή κάθε γελωτοποιός σε μια βασιλική αυλή ένας bard. Η ανακάλυψη της μαγείας που κρύβεται στη μουσική απαιτεί σκληρή μελέτη και κάποιο μέτρο φυσικού ταλέντου που οι περισσότεροι τροβαδούροι και ζογκλέρ στερούνται. Μπορεί,  όμως, να είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τη διαφορά μεταξύ αυτών και των αληθινών bards. Ένας bard περνάει τη ζωή του περιπλανώμενος σε όλη τη γη συγκεντρώνοντας γνώση και λαϊκές παραδόσεις, λέγοντας ιστορίες, και ζώντας από την ευγνωμοσύνη των ακροατών, όπως και κάθε άλλος διασκεδαστής. Αλλά ένα βάθος γνώσης, ένα επίπεδο μουσικών δεξιοτήτων και λίγης μαγείας, ξεχωρίζει τους bards από τους συναδέλφους τους.

Σπάνια θα εγκατασταθούν οι bards για μεγάλο χρονικό διάστημα κάπου και η φυσική επιθυμία τους να ταξιδέψουν – για να βρουν νέες ιστορίες, νέες δεξιότητες για μάθηση και νέες ανακαλύψεις πέρα ​​από τον ορίζοντα – καθιστά την περιπετειώδη καριέρα ενα εσωτερικό κάλεσμα. Κάθε περιπέτεια είναι μια ευκαιρία να μάθουν, να εξασκηθούν σε μια ποικιλία δεξιοτήτων, να εισέλθουν σε ξεχασμένους τάφους, να ανακαλύψουν χαμένα έργα μαγείας, να αποκρυπτογραφήσουν παλιούς τόμους, να ταξιδέψουν σε περίεργα μέρη ή να συναντήσουν εξωτικά πλάσματα. Οι bards αγαπούν να συνοδεύουν τους ήρωες για να βλέπουν τις πράξεις τους από πρώτο χέρι. Ένας bard που μπορεί να πει μια ιστορία που προκαλεί δέος από προσωπική εμπειρία κερδίζει φήμη μεταξύ άλλων bards. Πράγματι, αφού έχουν πει τόσες πολλές ιστορίες σχετικά με ήρωες που πραγματοποιούν θαυμάσιες πράξεις, πολλοί bards παίρνουν αυτά τα θέματα πολύ σοβαρά και παίρνουν και οι ίδιοι ηρωικούς ρόλους.

Quick Build

Μπορείς να φτιάξεις έναν βάρδο γρήγορα ακολουθώντας τις εξής συμβουλές. Πρώτον, το Charisma πρέπει να είναι το μεγαλύτερο σου ability score και αμέσως μετά το Dexterity. Δεύτερον, επέλεξε το entertainer για backround σου. Τρίτον, για Cantrips διάλεξε τα dancing lights και vicious mockery. Για 1ου level ξόρκια επίλεξε τα charm person, detect magic, healing word και thunderwave.

Class Features

Σαν βάρδος αποκτάς τις ακόλουθες ιδιότητες.

Hit Points
Hit Dice: 1d8 για κάθε bard level
Hit Points στο 1ο level: 8 + το Constitution modifier σου
Hit Points σε μεγαλύτερα levels: 1d8 (εναλλακτικά 5) + το Constitution modifier σου

Proficiencies

Armor: Light Armor
Weapons: Απλά όπλα, hand crossbows, longswords, rapiers, shortswords
Tools: Τρία μουσικά όργανα της επιλογής σου
Saving Throws: Dexterity, Charisma
Skills: Επιλέγεις τρια οποιαδήποτε skills

Equipment

Ξεκινάς με τον ακόλουθο εξοπλισμό, στον οποίο προσθέτετε ο εξοπλισμός από το backround που θα διαλέξεις.

  • (a) ένα rapier, (b) ένα longwsord, ή (c) ένα άλλο απλό όπλο
  • (a) ένα diplomat’s pack ή ένα entertainer’s pack
  • (a) ένα λαούτο ή (b) ένα άλλο μουσικό όργανο
  • Δερμάτινη πανοπλία και ένα dagger

Spellcasting

Εχεις μάθει να ξεδιπλώνεις και να αναδιαμορφώνεις το φάσμα της πραγματικότητας σε αρμονία, σύμφωνα με τις επιθυμίες σου και τη μουσική. Τα ξόρκια σου είναι μέρος ενός ατέλειωτου ρεπερτορίου, μια μουσική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε διάφορες καταστάσεις. Δες τα κεφάλαια 10 για τους γενικούς κανόνες του spellcasting και το κεφάλαιο 11 για τα ξόρκια των βάρδων, από το βιβλίο “Player’s Handbook”.

Cantrips

Γνωρίζεις δυο Cantrips από την λίστα με τα ξόρκια των βάρδων. Γνωρίζεις επιπλέον Cantrips της επιλογής σου σε μεγαλύτερα levels όπως φαίνεται στην ανάλογη στήλη του πίνακα εξέλιξης των Βάρδων.

Πίνακας Εξέλιξης του Βάρδου

LevelProficiency
Bonus
FeaturesCantrip
Known
Spells
Known
1st
2nd3rd4th5th6th7th8th9th
1st+2Spellcasting, Bardic Inspiration (d6)242- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -
2nd+2Jack of All Trades, Song of Rest253- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -
3rd+2Bard College, Expertise2642- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -
4th+2Ability Score Improvement3743- - -- - -- - -- - -- - -- - -- - -
5th+3Bardic Inspiration (d8), Font of Inspiration38432- - -- - -- - -- - -- - -- - -
6th+3Countercharm, Bard College feature39433- - -- - -- - -- - -- - -- - -
7th+3- - -3104331- - -- - -- - -- - -- - -
8th+3Ability Score Improvement3114332- - -- - -- - -- - -- - -
9th+4Song of Rest (d8)41243331- - -- - -- - -- - -
10th+4Bardic Inspiration (d10), Expertise, Magical Secrets 41443332- - -- - -- - -- - -
11th+4- - -415433321- - -- - -- - -
12th+4Ability Score Improvement415433321- - -- - -- - -
13th+5Song of Rest (d10)4164333211- - -- - -
14th+5Magical Secrets, Bard College feature4184333211- - -- - -
15th+5Bardic Inspiration (d12)41943332111- - -
16th+5Ability Score Improvement41943332111- - -
17th+6Song of Rest (d12)420433321111
18th+6Magical Secrets422433331111
19th+6Ability Score Improvement422433332111
20th+6Superior Inspiration422433332211

Δες τις υπόλοιπες Κλάσεις

Το Bard Class θα το βρεις στη σελίδα 51 του Player’s Handbook

Τα κείμενα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το επίσημο βιβλίο
και ένας σωστός παίκτης πρέπει να ανατρέχει σε αυτό ανα πάσα στιγμή..
Μην ξεχάσεις να στηρίξεις το μαγαζί της γειτονιάς σου
αγοράζοντας το Player’s Handbook με την πρώτη ευκαιρία.