Ability Scores & Skills

Έξι βασικές ικανότητες (abilities) περιγράφουν με γενικό τρόπο τα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά κάθε πλάσματος:

 • Strength, μετράει την φυσική δύναμη
 • Dexterity, μετράει την ευκινησία
 • Constitution, μετράει την σωματική αντοχή
 • Intelligence, μετράει την λογική και την μνήμη
 • Wisdom, μετράει την αντίληψη και την διορατικότητα
 • Charisma, μετράει την επιβλητικότητα της προσωπικότητας 

Τα παραπάνω Ability Scores σε βοηθάνε να δεις τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του χαρακτήρα σου. Οι τρεις βασικές ζαριές που θα επιχειρήσεις κατα την διάρκεια του παιχνιδιού (Ability Check, Saving Throw, Attack Roll) βασίζονται σε αυτα τα έξι Scores. Η εισαγωγή του Player’s Handbook εξηγεί τον βασικό που ισχύει για αυτές τις ζαριές: Ρίξε ένα d20 (εικοσάπλευρο ζάρι), πρόσθεσε το Ability Modifier που προκύπτει από τα έξι Ability Scores και σύγκρινε τον συνολικό αριθμό με τον αντίστοιχο αριθμό του στόχου σου.

Ability Modifiers

Κάθε ικανότητα ενός πλάσματος έχει ένα score, έναν αριθμό που προσδιορίζει το μέγεθος της συγκεκριμένης ικανότητας. Το Ability Score δεν μετράει μόνο τις έμφυτες δυνατότητες, αλλά και αυτές που το πλάσμα έχει αναπτύξει με εξάσκηση. 

Ένα Score της τάξεως 10 ή 11 είναι ο μέσος όρος για έναν απλό άνθρωπο, οι ήρωες και πολλά τέρατα μπορεί να έχουν πολύ υψηλότερο αριθμό σε αρκετά Abilities. Για παράδειγμα το 18 είναι το μέγιστο που μπορεί συνήθως ένας άνθρωπος να φτάσει, ενώ κάποιος που έχει ζήσει μια ζωή περιπέτειας μπορεί να ξεπεράσει άνετα το 20, και τέρατα ή πλάσματα θεϊκής προέλευσης μπορεί να έχουν scores ψηλότερα και από 30.

Κάθε Ability αντιστοιχεί σε ένα modifier, τα οποία κυμαίνονται από (-5) έως (+10).
To modifier προκύπτει με τον εξής τρόπο: Για κάθε αριθμό Ability Score αφαιρούμε 10, διαιρούμε δια 2 και στρογγυλοποιούμε προς τα κάτω. 

 • Ability Score ⇾ Ability Modifier
 • 0 έως 1 ⇾  -5
 • 2 έως 3 ⇾ – 4
 • 4 έως 5 ⇾ – 3
 • 6 έως 7 ⇾ – 2
 • 8 έως 9 ⇾ – 1
 • 10 έως 11 ⇾ + 0
 • 12 έως 13 ⇾ + 1
 • 14 έως 15 ⇾ + 2
 • 16 έως 17 ⇾ + 3
 • 18 έως 19 ⇾ + 4
 • 20 έως 21 ⇾ + 5
 • 22 έως 23 ⇾ +6
 • 24 έως 25 ⇾ +7
 • 26 έως 27 ⇾ +8
 • 28 έως 29 ⇾ +9
 • 30 έως 31 ⇾ +10

Strength

Το Strength μετράει την φυσική ικανότητα. Το πόσο βάρος μπορεί να μεταφέρει ένας χαρακτήρας υπολογίζεται με το Strength, επίσης πολλά όπλα το χρησιμοποιούν για να υπολογίσουν τη δύναμη με την οποία χτυπάει το όπλο. Το Strength χρησιμοποιείται επίσης στο Athletics skill.

Athletics

Το Athletics check εξετάζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ένας χαρακτήρας καθώς αναρριχάται, πηδάει ή κολυμπάει. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:

 • Προσπαθεί να αναρριχηθεί σε ένα τεράστιο ή ολισθηρό γκρεμό, ή προσπαθεί να αποφύγει τους κινδύνους ενώ σκαρφαλώνει έναν τοίχο ή να γατζωθεί σε μια επιφάνεια ενώ κάτι προσπαθεί να τον χτυπήσει.
 • Προσπαθεί να πηδήξει μια ασυνήθιστα μεγάλη απόσταση ή να χτυπήσει κάποιον στη μέση  του άλματος του.
 • Αγωνίζεται να κολυμπήσει ή να παραμείνει στη ζωή σε επικίνδυνα ρεύματα, αφρώδη κύματα ή περιοχές με παχιά φύκια. Ή όταν άλλο πλάσμα προσπαθεί να τον τραβήξει υποβρύχια ή να παρεμποδίσει με άλλο τρόπο την κολύμβηση του.
Lifting and Carrying

Το Strength ακόμα υπολογίζει την ποσότητα του βάρους που μπορεί να αντέξει ένας χαρακτήρας. Οι παρακάτω κανόνες περιγράφουν τι μπορεί να σηκώσει ή να μεταφέρει.

Carrying Capacity

Μεταφορική ικανότητα. Αυτό είναι το Strength score σου πολλαπλασιασμένο επί 15. 

Αυτό είναι το βάρος (σε pounds) το οποίο μπορείς να μεταφέρεις και είναι υπεραρκετό για τους περισσότερους χαρακτήρες.

Push, Drag, or Lift

Μπορείς να σπρώξεις, τραβήξεις ή να σηκώσεις δύο φορές το carrying capacity σου ( ή 30 φορές το Strength score σου). Όταν σπρώχνεις ή τραβάς κάποιο βάρος η ταχύτητα σου (speed) πέφτει στα 5 feet.

Size and Strength

Είναι φυσικό τα μεγαλύτερα πλάσματα να μπορούν να διαχειριστούν πολύ μεγαλύτερο βάρος σε σχέση και τα πιο μικρά. Για κάθε πλάσμα μεγαλύτερο από Medium διπλασίασε το carrying capacity και το βάρος που μπορεί να διαχειριστεί γενικά. Για ένα πλάσμα μεγέθους Tiny όμως, χρησιμοποίησε το μισό carrying capacity για να υπολογίσεις τα υπόλοιπα.

Dexterity

Για ενέργειες που έχουν να κάνουν με ευκινησία και επιδεξιότητα χρησιμοποιείται το dexterity. 

Αυτό περιλαμβάνει τα skill των Stealth, Sleight of Hand, και Acrobatics. Ακόμα το dexterity χρησιμοποιείται για όπλα της κατηγορίας finesse και όλα τα ranged όπλα όπως τόξα, σφεντόνες κτλ. 

Ακόμα το πιο σημαντικό είναι ότι το dexterity βοηθάει στον υπολογισμό του Armor Class, δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να αποφύγεις τυχούσες επιθέσεις.

Acrobatics

Το Acrobatics check καλύπτει προσπάθειες να μείνεις όρθιος στα πόδια σου σε δύσκολες καταστάσεις, τέτοιες όπως όταν προσπαθείς να τρέξεις κατά μήκος μιας επιφάνειας πάγου, να ισορροπήσεις σε ένα ακροβατικό σχοινί, ή να μην πέσεις στο πάτωμα ενός καραβιού κατά την διάρκεια μιας φουρτούνας.

Ακόμα ο Dungeon Master ίσως σου ζητήσει ένα Acrobatics check για να δει αν μπορείς να εκτελέσεις ακροβατικά συμπεριλαμβανομένων των καταδύσεων, ενός άλματος, μιας ανάποδης κωλοτούμπας κτλ.

Sleight of hand

Όποτε επιχειρείς μια ενέργεια ταχυδακτυλουργικής φύσης τέτοια όπως να φυτέψεις ένα αντικείμενο στα προσωπικά αντικείμενα κάποιου ή να κρύψεις κάτι πριν προλάβει να το δει κάποιος, κάνεις ένα Sleight of Hand check. Ακόμα ο Dungeon Master ίσως σου ζητήσει ένα τέτοιο check για να δείτε αν μπορείς να κλέψεις ένα πορτοφόλι ή αντικείμενο από την τσέπη κάποιου χωρίς να σε πάρει χαμπάρι.

Stealth

Stealth check κάνεις όταν επιχειρείς να κρυφτείς από τους εχθρούς σου, να προσπεράσεις τους οπλισμένους φρουρούς, να ξεφύγεις χωρίς να σε παρατηρήσουν ή να εισέλθεις σε ένα χώρο χωρίς να σε δουν ή να σε ακούσουν.

Constitution

Η φυσική σκληρότητα ενός πλάσματος μετριέται με το constitution. Ενώ δεν χρησιμοποιείται άμεσα για κάποιο skill, το constitution συμβάλει στα hit points του χαρακτήρα και είναι πολύ σημαντικό.

Intelligence

Το Intelligence συχνά πολλοί καινούργιοι παίκτες το μπερδεύουν με το wisdom. Με την έννοια Intelligence εννοούμε την επαγωγική και λογική σκέψη, την μνήμη, την ικανότητα εκμάθησης που έχει κάποιος χαρακτήρας ή με λίγα λόγια την εξυπνάδα του.

Για παράδειγμα πολλά πλάσματα που έχουν intelligence score ίσο με 2 ή μικρότερο δεν έχουν τη δυνατότητα της ομιλίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ανοσία σε ξόρκια όπως Detect Thoughts και Psychic Scream.

Arcana

Το Arcana check μετράει την ικανότητα που έχει κάποιος να ανακαλέσει στη μνήμη του γνώσεις που αφορούν ξόρκια, μαγικά αντικείμενα και περίεργα ή μυστηριώδη σύμβολα που θα συναντήσει.

Ακόμα γνώσεις που αφορούν παραδώσεις μαγείας, τους παράλληλους κόσμους της ύπαρξης (planes of existence) και τους κατοίκους της.

History 

Το History check μετράει την ικανότητα που έχει κάποιος να ανακαλέσει στη μνήμη του γνώσεις που αφορούν ιστορικά δρώμενα, μυθικούς ήρωες, αρχαία βασίλεια, ξεχασμένες διαφωνίες, πρόσφατους πολέμους και ξεχασμένους πολιτισμούς.

Investigation

Όταν ψάχνεις τριγύρω για στοιχεία και συμπεραίνεις πράγματα με γνώμονα τα ανακαλυφθέντα στοιχεία τότε κάνεις Investigation check. Μπορείς να συμπεράνεις το σημείο ενός κρυμμένου αντικειμένου, να καταλάβεις τι όπλο προκάλεσε την πληγή που βλέπεις, ή να αποφασίσεις ποιο είναι το αδύναμο σημείο ενός τούνελ που θα μπορούσε να προκαλέσει κατολίσθηση. Μελετώντας έναν αρχαίο πάπυρο για κρυμμένες γνώσεις από το κοινό μάτι, ίσως είναι αιτία να κάνεις ένα Investigation check.

Nature

Το Nature check μετράει την ικανότητα που έχει κάποιος να ανακαλέσει στη μνήμη του γνώσεις που αφορούν τον σχηματισμό του εδάφους, χλωρίδα και πανίδα και γενικά φυσικά φαινόμενα.

Religion

Το Religion check μετράει την ικανότητα που έχει κάποιος να ανακαλέσει στη μνήμη του γνώσεις που αφορούν θεότητες, τελετές και προσευχές, θρησκευτικές ιεραρχίες, ιερά σύμβολα και  πρακτικές μυστικών λατρειών.

Wisdom

Η ικανότητα κάποιου να μπορεί να υπολογίσει σωστά το περιβάλλον γύρω του, τις προθέσεις του συνομιλητή του και να συμπεριφερθεί με προσοχή είναι αρετές που προέρχονται από το Wisdom. Είναι γνωστό στους παίκτες ως το πιο γνωστό saving throw με την ικανότητα να αντιστέκονται νοητικά ενάντια σε ξόρκια πέρα από το dexterity saving throw που αντιστέκονται αποφεύγοντας την πορεία του ξορκιού σωματικά.

Animal handling

Αν χρειαστεί ποτέ να ηρεμήσεις ένα εξημερωμένο ζώο, να συγκρατήσεις ένα άλογο από το να φύγει τρομαγμένο ή να κατανοήσεις τις προθέσεις ενός ζώου, ο DM θα σου ζητήσει ένα Animal handling check. Χρήσιμο επίσης είναι και όταν έχεις σκοπό να κάνεις μια τολμηρή μανούβρα ενώ ιππεύεις

Insight

Το Insight check μετράει την ικανότητα που έχει κάποιος να καταλάβει τις πραγματικές προθέσεις που έχει ο συνομιλητής του, τέτοιες όπως αν του λέει κάποιο ψέμα ή να προβλέψει την επόμενη κίνηση του. Αυτό μπορεί να το κάνει διαβάζοντας ακόμα και στοιχεία από τη γλώσσα του σώματος, τον τρόπο ομιλίας και τυχούσες ύποπτες αλλαγές σε αυτήν.

Medicine

Το Medicine check σου επιτρέπει να προσπαθήσεις να επαναφέρεις στη ζωή έναν σύντροφο σου που έχει χτυπηθεί ή να κάνεις διάγνωση για μια αρρώστια.

Perception

Το Perception check σου επιτρέπει να εντοπίσεις, ακούσεις ή να νιώσεις την παρουσία κάποιου άλλου στο χώρο. Μετράει την επαγρύπνηση που έχεις για τον περίγυρο σου και την ένταση των αισθήσεών σου.

Για παράδειγμα μπορεί να προσπαθήσεις να κρυφακούσεις μια συζήτηση πίσω από μια κλειστή πόρτα, έξω από ένα μισάνοιχτο παράθυρο ή να ακούσεις κάποια monsters που κινούνται αθόρυβα μέσα στο δάσος. Ακόμα μπορεί να προσπαθήσεις να εντοπίσεις πράγματα που δε φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι, όπως κάποια καμουφλαρισμένα ορκς που έχουν στήσει ενέδρα στο δρόμο, κακοποιούς που κρύβονται στις σκιές σε ένα σοκάκι, το φως των κεριών κάτω από μια κλειστή πόρτα.

Survival

Υπάρχει περίπτωση ο Dungeon Master να σου ζητήσει να κάνεις ένα Survival check ώστε να εντοπίσεις ίχνη βημάτων, να κυνηγήσεις άγρια θηρία, να οδηγήσεις τους συντρόφους σου μέσα στην παγωμένη ερημιά, να προβλέψεις τον καιρό, ή να αποφύγεις μια εστία κινούμενης αμμουδιάς.

Charisma

Το charisma συμπεριλαμβάνει κοινωνικές δεξιότητες που έχει κάποιος χαρακτήρας. Εργαλεία όπως Disguise Kit (σύνεργα μεταμφίεσης) συνήθως βασίζονται στο Charisma του χαρακτήρα. Η ικανότητα αυτή είναι στην ουσία το πως καταφέρνει ο χαρακτήρας να παρουσιάσει τον εαυτό του στο κόσμο.

Deception

Το Deception check  μετράει την ικανότητα που έχει κάποιος να κρύψει εσκεμμένα την αλήθεια, είτε λεκτικά είτε μέσω έμμεσων ενεργειών. Αυτή η παραπλάνηση ποικίλει από το να δίνεις εσκεμμένα λάθος εντυπώσεις μέχρι να λες εξωφρενικά ψέματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι να λες δικαιολογίες στους φρουρούς μια πύλης, να κερδίζεις χρήματα μέσω του τζόγου, να ξεγελάς κάποιον μεταμφιεσμένος, να κατευνάζεις τις υποψίες κάποιου με ψεύτικες δικαιολογίες, ή να λες εξωφρενικά ψέματα χωρίς κανένα ψεγάδι στις εκφράσεις του προσώπου και της φωνής σου.

Intimidation

Όταν προσπαθείς να επηρεάσεις κάποιον μέσω απειλών και εκφοβισμού, επιθετικών πράξεων και φυσικής βίας, ο Dungeon Master θα σου ζητήσει να κάνεις ένα Intimidation check. Τέτοια παραδείγματα είναι όταν προσπαθείς να αποσπάσεις πληροφορίες από έναν αιχμάλωτο, να πείσεις κάποιους κακοποιούς να υποχωρήσουν σε μια διαφωνία που έχετε, ή χρησιμοποιώντας ένα σπασμένο μπουκάλι να πιέσεις έναν αθώο αυτόπτη μάρτυρα να αλλάξει μια δήλωση του.

Performance

Το Performance check μετράει την ικανότητα που έχει κάποιος να “μαγεύει” το κοινό του μέσω της μουσικής, του χορού, της ηθοποιίας, της αφήγησης ή κάποιας άλλης μορφής ψυχαγωγίας.

Persuasion

Όταν προσπαθείς να πείσεις λεκτικά κάποιον ή κάποιους με διακριτικό τρόπο, μέσω κοινωνικών χαρισμάτων και καλών τρόπων ο Dungeon Master μπορεί να σου ζητήσει να κάνεις ένα Persuasion check. Στην ουσία χρησιμοποιείς Persuasion όταν προσποιείσαι για κάτι, καλή τη πίστει, ώστε να δημιουργηθούν δεσμοί φιλίας, να κάνεις εγκάρδια αιτήματα για κάτι ή να παρουσιάσεις την κατάλληλη εθιμοτυπία.

Παράδειγμα Persuasion είναι όταν εσύ και οι σύντροφοι στο πείθεται τον οικονόμο να σας αφήσει να δείτε τον βασιλιά, να διαπραγματευτείτε μεταξύ δύο εχθρικών στρατοπέδων, ή να δώσετε κίνητρο για μια ενέργεια στους κατοίκους ενός χωριού.

 

” Το κείμενο στην ελληνική κοινότητα προσέφερε ο Γεώργιος Ε Αβραμίδης “