The Dark Archetypes: Απελευθέρωσε τον κακό σου εαυτό!

Καλώς η κακός το Dungeons & Dragons είναι ένα παιχνίδι ρόλων με έντονη έμφαση στον ηρωισμό. Οι χαρακτήρες είναι πολεμιστές, μάγοι κλπ, που ξεχωρίζουν από το μέσο άνθρωπο και (ιδιαίτερα στην 5η έκδοση) προτρέπονται να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για καλούς σκοπούς ή στη χειρότερη για να γίνουν οι πιο επιτυχημένοι τυμβωρύχοι του κόσμου. Πολλοί είναι αυτοί όμως που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα παιχνίδι ρόλων για να ξεσκάσουν και να κάνουν πράγματα που δεν θα επιτρέπονταν στην πραγματικότητα, που επιθυμούν μια πιο σκοτεινή ιστορία, όπου το καλό και το κακό δεν είναι ξεκάθαρα, ή και ακόμα που βλέπουν τον εαυτό τους στο ρόλο του κακού. Αν και η Wizards of the Coast έχει καταλάβει ότι υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι παίκτες και σιγά σιγά βγάζει πιο σκοτεινό περιεχόμενο, όπως το Curse of Strahd και το νεότερο Descent into Avernus, υπάρχει ένα μεγάλο κενό για τους πιο μοχθηρούς παίκτες. Ο Nikolas Totief έρχεται να καλύψει αυτό το κενό με το The Dark Archetypes και το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία.

To The Dark Archetypes είναι ένα βιβλίο γεμάτο από επιλογές για σκοτεινές εξειδικεύσεις κλάσεων, αιματηρά ξόρκια και καταραμένα αντικείμενα με σκοπό μόνο να σπείρουν διχόνοια και πόνο. Κάθε σελίδα ξεχειλίζει από flavor το οποίο συμπληρώνεται από το όμορφα σκοτεινό artwork του Alexander Kami. Όσον αφορά το artwork, το βιβλίο ταιριάζει πολυ στο στυλ επίσημων βιβλίων της Wizards of the Coast και στέκεται αντάξιο από γραφιστικής άποψης. Το βιβλίο διαβάζεται και σαν ένα επίσημο προϊόν, καθώς ο συγγραφέας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και ο τρόπος που παρουσιάζει το περιεχόμενο δεν κουράζει.

To κυρίως κομμάτι του βιβλίου είναι τα 18 archetypes (με τον paladin να έχει 7, ένα για κάθε αμάρτημα), κάθε ένα από τα οποία δίνει μια νέα τροπή στην κλάση που ανήκει. Αυτό είναι ίσως και το πιο δυνατό σημείο του βιβλίου. Τα archetypes δεν δίνουν απλά νέες επιλογές στη μάχη, αλλά είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο που πλέκουν το flavor μέσα στους μηχανισμούς. Πολλοί από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται δανείζονται από παλαιότερες εκδόσεις και δίνουν ένα βάθος που έχει χαθεί από την 5η έκδοση. Η μεταφορά αυτών των μηχανισμών δεν είναι πάντοτε επιτυχής βέβαια. Σε αυτό βοηθούν πολύ οι πίνακες του συγγραφέα που περιγράφει τι επιθυμεί να πετύχει με το εκάστοτε class feature και γιατί έφτιαξε τα πράγματα ως έχουν, επιτρέποντας σε έναν πιο έμπειρο DM να κάνει αλλαγές όπου το κρίνει σωστό. Κάθε archetype κλείνει με μερικές σελίδες καινούργιων ξορκιών για τους καθαρούς μάγους και αντικειμένων που ολοκληρώνουν το playstyle για τους πολεμιστές.

Barbarian, Path of the Deathsworn, o unholy death knight που όλοι περιμέναμε.

Είναι προφανές ότι πρώτα έφτιαξαν το θέμα του κάθε archetype και μετά τους κανόνες, καταλήγοντας σε ένα προϊόν, όπου οι κανόνες εξυπηρετούν τη φαντασία και όχι το αντίθετο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποια archetypes και ξόρκια να είναι πιο δυνατά από άλλα, ενώ κανά δύο είναι πραγματικά «σπασμένα» (κοιτάζω εσένα θεραπευτικό ξόρκι με ritual tag). Για εμένα το κακό είναι μικρό. Η κάθε παρέα παίζει το παιχνίδι διαφορετικά και το power level των χαρακτήρων αλλάζει τραγικά από γκρουπ σε γκρουπ. Αυτό που απαιτείται από τον εκάστοτε DM, είναι όχι να κρίνει αν κάτι είναι balanced γενικά, αλλά να το κάνει balance για το δικό του γκρουπ. Στην τελική ακόμα και στους βασικούς κανόνες υπάρχουν unbalanced πράγματα (βλέπε druid/barbarian στα πρώτα επίπεδα).

Ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο που περιέχεται στο τέλος του βιβλίου, είναι τα Paths of Malice. Αν και σύντομο σε περιεχόμενο δίνει πολύ ωραίες ιδέες μοχθηρό roleplaying, επιτρέποντας σε παίκτες να δώσουν λίγη ζωή στους χαρακτήρες τους και περιορίζοντας το χαοτικό που βγαίνει στους περισσότερους που παίζουν πρώτη φορά τον κακό.

Συνοψίζοντας:

Μοχθηρές Κλάσεις. Check!
Κακά ξόρκια. Check!
Βίαια και καταραμένα αντικείμενα. Check!
Ιδέες για κακεντρεχή campaign. Check!
Πείτε στο DM σας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για να μην ξεκινήσετε μια αντίστοιχη ιστορία!

To βιβλίο The Dark Archetypes μπορεί κανείς να το βρει για 9.95$ στο Dungeon Master’s Guild, όπου έχει καταφέρει να πάρει και το βραβείο Gold Best Seller.

Ο Αρθρογράφος – Γεώργιος Σφενδουράκης 

Ο Γεώργιος Σφενδουράκης έχει φάει στη μάπα 16 χρόνια DMing (έχοντας επιβιώσει dnd με εφήβους), μια κατάρα που δεν περίμενε ποτέ, όταν πήρε το βιβλίο και είπε στους φίλους του «εντάξει θα το διαβάζω αλλά δεν θα τρέχω εγώ τις ιστορίες». Κατέλειξε να κάνει DM σε 4-5 γκρουπ την εβδομάδα σε DnD 3.5, 5e, pathfinder, legend of the five rings και Cthulu.

Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με διάβασμα βιβλίων, μοντελισμό και όλα τα «καλά» πράγματα που σου προωθεί το dnd και μπορούν να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι σου.

Σχετικά άρθρα

The Malady Chronicles: Όταν ο Nurgle συνάντησε τον Cthulhu

Ο Βιργίλιος είχε πει «Το μεγαλύτερο αγαθό, είναι η υγεία», και είχε πολύ μεγάλο δίκιο. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βλέπεις το δυνατότερο μέλος μιας συντροφιάς, να λιώνει από τον πυρετό, επειδή στο […]

One Shot Review: Escape from the Underdark

Γραμμένο από τους Σπύρο Κυπριότη και Κωνσταντίνο Σκεντερίδη, διαβάσαμε το σενάριο Escape from the Underdark για χαρακτήρες 2ου εώς 3ου επιπέδου το οποίο λειτουργεί σαν εισαγωγή για το Campaign “Across The Realms”. Με 13 σελίδες […]